Plukrobot moet uitkomst bieden tegen vergrijzende Japanse fruitsector

Een aantal partijen, waaronder de Japanse National Agriculture and Food Research Organization (NARO), heeft een prototype ontwikkeld van een robot die automatisch fruit, waaronder appelen en peren, kan plukken. De groep streeft ernaar om het product over twee jaar te commercialiseren.

Shinnosuke Kusaba, hoofd van NARO's productiedistributie onderzoeksgebied: "We willen dat grootschalige telers de robot gaan gebruiken om de opbrengsten te verhogen, omdat het aantal werknemers in de fruitsector door de vergrijzing van de Japanse bevolking afneemt."

Organisaties zoals NARO, auto-onderdelenfabrikant Denso Corp en Ritsumeikan University werken samen aan de ontwikkeling van de robot. Deze kan in ongeveer 11 seconden een vrucht plukken, wat ongeveer dezelfde snelheid is als een persoon, en ongeveer 300 stuks fruit in een uur verzamelen.

De robot maakt gebruik van geavanceerde technologie om fruit te identificeren op basis van deep learning, waarbij kunstmatige intelligentie leert van het automatisch identificeren van kenmerken die in de computerdata zijn opgenomen. Met behulp van deze technologie hebben de onderzoekers de robot voorzien van 1.500 foto's van peren. Zo kan hij in het geval van Japanse peren de peren herkennen die klaar zijn om gegeten te worden op basis van hun rijpheid, die wordt beoordeeld aan de hand van de kleur van het kroontje van de peren en appelen.

Ontwikkelaars zijn van plan om de robot rond 2022 te commercialiseren en te gaan verhuren. Ze willen de robot samen met een zelfrijdende auto en containers verkopen tegen een kostprijs van 6 miljoen yen (ruwweg 47.000 euro) of minder tegen 2025.

Bron: mainichi.jp


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven