Uitspraak hooggerechtshof Kenia: Aardappelzakken mogen niet zwaarder dan 50 kilo zijn

Het hooggerechtshof in Nairobi heeft een zaak verworpen die was ingediend om de implementatie van een wet voor het verpakken van aardappelen in zakken van maximaal 50 kilo tegen te houden. Het gerechtshof verwierp de zaak die 17 telers hadden ingediend om de implementatie van artikel 42 van de Agriculture, Fisheries and Food Authority Act aan te vechten. Volgens dit artikel is het verboden om aardappelen te verpakken in zakken van meer dan 50 kilo. 

Rechter Weldon Korir stelde dat de indieners geen bewijs hadden om hun zaak dat de verpakkingsrichtlijn ongrondwettelijk zou zijn te ondersteunen. "Nergens in hun pleidooi hebben de indieners de grondwettelijkheid van artikel 42 van de Agriculture, Fisheries and Food Authoruty Act van 2013 betwist. De aangevochten richtlijn werd uitgevaardigd in overeenstemming met de geldende wet. Het verzoek kan daarom als ongegrond worden beschouwd."


De zaak werd aangespannen door een een groep telers die meenden dat de door het ministerie van Landbouw uitgevaardigde richtlijn was ingevoerd zonder overleg met telers. Volgens hen leidt de wet tot problemen en verliezen vanwege het feit dat lokale autoriteiten en de politie deze handhaven op de snelwegen. De indieners beweerden ook dat handelaren weigerden om kleinere zakken aardappelen af te nemen en stelden dat zij op moeten draaien voor de kosten van verpakking en transport. 

AFA liet aan het gerechtshof weten tegen de zaak te zijn omdat er geen klachten waren dat de richtlijn ongrondwettelijk dan wel onrechtmatige geïmplementeerd zou zijn. 

 

Bron: standardmedia.co.ke


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven