Vincent Keesenberg - Origin Fruit

Zuid-Afrikaanse boomgerijpte mango's geven Zuid-Amerikaans fruit het nakijken

"Onze mango's zien er zo mooi uit dat het bijna zonde is om ze in container te stoppen," kreeg Vincent Keesenberg, van het gespecialiseerde fruitexportbedrijf OriginFruit, te horen van mango- en citrusteler Rederberg Estate in Hoedspruit. 

Het eerste seizoen waarin deze boomgerijpte mango's per luchtvracht naar Europa worden verzonden, is momenteel in volle gang en de kwaliteit van het fruit heeft het idee dat Zuid-Afrikaanse Tommy Atkins-mango's even vezelig zijn als Braziliaans fruit nu al voorgoed uit de wereld geholpen. 

Uit de reacties op de vroege Tommy Atkins-mango's die Vincent en zijn partner Wouter le Roux van Itsofresh naar Duitsland verzonden, bleek dat men aangenaam verrast was door het lage vezeligheid van het Zuid-Afrikaanse fruit en dit heeft hen ervan overtuigd dat er vroeg in het seizoen afzetmogelijkheden zijn voor boomgerijpte Zuid-Afrikaanse Tommy Atkins. 

Het grootste gedeelte van de Tommy Atkins-oogst werd dit seizoen per luchtvracht naar het Midden-Oosten verladen (de meeste Zuid-Afrikaanse mango's worden per schip naar het Midden-Oosten geëxporteerd), dat uitgegroeid is tot de voornaamste afzetmarkt voor Zuid-Afrikaanse mango's. 

Een doos (zes kilo) met mango's van Rederberg Estate (Foto: Vincent Keesenberg)

Tommy Atkins wordt opgevolgd door het ras Shelly uit Westfalia, waar volgens de exporteur nu alweer naar gevraagd wordt. Shelly is een ronder mangoras met een uitmuntende smaak.

Interesse in nieuwe bron voor Kent-mango's
Keitt en Kent zijn late mangorassen waar veel vraag naar is. 

"Voor Kent, een ras dat zich dankzij haar maten bij uitstek leent voor de fresh cut-sector, is er absoluut behoefte aan een alternatief voor Peruaans fruit," zegt Vincent. 

"In Europa zijn de verwachtingen omtrent Zuid-Afrikaanse Kent-mango's hooggespannen. Europa koopt haar mango's momenteel met name in Peru in maar er is ook belangstelling om Zuid-Afrikaanse Kent-mango's te proberen, die bekend staan om hun smaak," legt hij uit. 

“Luchtvracht is weer een hele andere tak van sport en veel telers geven er daarom de voorkeur aan om vast te houden aan het bekende. Toch is dit een nieuwe markt die wij openen voor Zuid-Afrikaanse mangotelers, die echt waarde willen creëren voor hun uitmuntende product. Het kan wel een jaar of twee jaar duren maar er is zeker belangstelling voor Zuid-Afrikaanse boomgerijpte mango's onder onze afnemers die handelen in exotische AGF en veel belang hechten aan de externe kwaliteit en verpakkingen van het fruit."

“Het geheim schuilt in het selectief plukken van mango's die aan de boom gerijpt zijn," voegt hij eraan toe. "Deze mango's worden geplukt om binnen twee dagen in Europa in het winkelschap te liggen."

"De markt is momenteel rustig," merkt Vincent op met enige terughoudendheid vanwege de mogelijke impact van Covid-19 op de koopkracht. 

Voor meer informatie: 
Vincent Keesenberg
Origin Fruit
Tel: +27 82 561 3278
Email: Vincent@originfruit.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven