In 2020 behoorde Oekraïne tot de grootste importeurs van aardappelen

Oekraïne wordt officieel beschouwd als een van de drie leiders in de aardappelteelt, terwijl het tegelijkertijd een van de grootste importeurs van aardappelen is, vanwege het binnenlandse tekort aan dit product.

Andrey Yarmak, econoom van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), zei in een artikel: "Tijdens slechts één seizoen 2019/20 (van juli 2019 tot en met juni 2020) werden bijna een half miljoen ton aardappelen geïmporteerd voor consumptie, exclusief pootgoed. Daarmee is Oekraïne een van 's werelds grootste importeurs van aardappelen voor de versmarkt, want de rest van de belangrijkste importeurs (België, Nederland, Spanje en Duitsland) importeren voornamelijk aardappelen voor verwerking of voor wederuitvoer. Officieel wordt Oekraïne echter beschouwd als een van de drie grootste aardappeltelers ter wereld, achter China en India."

Tekort aan verwerkingsapparatuur
"Er is maar één land in Europa waar ongewassen aardappelen met grond eraan in de supermarkten worden verkocht. Ja, dat is Oekraïne. En ook: er worden minder aardappelen verkocht in de supermarkten in Oekraïne dan dat er sinaasappelen worden verkocht. Deze feiten zijn belangrijk om te begrijpen waarom de ‘voorraadschuur van Europa’ in 2020 niet in staat was zichzelf te voorzien van binnenlands geteelde aardappelen, en het zelfs vanuit Rusland moest importeren," vervolgde de expert.

De vertegenwoordiger van de FAO benadrukte dat de overgrote meerderheid van de Oekraïense tuinbouwbedrijven die aardappelen telen, zelfs de professionele, niet over apparatuur beschikken om de aardappelen op een adequate manier op de markt te brengen. Er is een tekort aan apparatuur om de aardappelen te wassen, sorteren, verpakken, enz.

Bron: en.potatosystem.ru
Bron foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven