Mexicaanse sinaasappelteelt zal zich maar met moeite kunnen herstellen dit jaar

De Mexicaanse sinaasappelteelt zal naar verwachting in 2020/21 gedeeltelijk weer opleven nadat de droogte de oogst van vorig jaar met bijna 40% heeft verminderd. Een volledig herstel is niet waarschijnlijk, omdat de bodem van de boomgaarden veel te lijden heeft gehad van de droogte. De inschatting is dat telers niet veel zullen investeren om de bodem weer vruchtbaarder te maken en dat zij daarvoor ook niet voldoende steun kunnen verwachten van de Mexicaanse overheid. Ook het bestrijden van ziekten en plagen wordt niet breed gesteund door de overheid, waardoor de sinaasappeloogst negatief zal worden beïnvloed.

Mexicanen zijn dol op sinaasappelen; jaarlijks consumeert elke Mexicaan 37,4 kg sinaasappelen. Sinaasappel wordt voornamelijk gebruikt voor vers geperst sap in supermarkten en sapkraampjes langs de kant van de weg. Momenteel wordt er echter meer voorkeur gesignaleerd voor verpakt sap.

Hoewel de consumptie van sinaasappelen in Mexico hoger wordt geraamd dan in het vorige jaar ligt de prognose onder het gemiddelde niveau, mede als gevolg van de aanhoudende effecten van de coronapandemie en de maatregelen daartegen.

De Mexicaanse horeca is sterk getroffen door COVID-19, met nog steeds capaciteitsbeperkingen. Er zijn al veel horecabedrijven die noodgedwongen hun deuren voorgoed hebben moeten sluiten. Dit betekent dat een hoger percentage van het citrus naar de verwerkende industrie zal gaan. Producenten geven de voorkeur voor de export naar Amerikaanse sapproducenten, aangezien zij daar een betere prijs kunnen krijgen dan in eigen land.

Bron: USDA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven