Marinus de Bruijn, FoodeQ

"D-Blade kan selectief halveren of kwarteren waardoor voorsortering niet nodig is"

Begin oktober 2020 is de samenwerking bekrachtigd tussen FoodeQ Engineering en PIP Innovations met als doel om D-Blade wereldwijd tot een succesverhaal te maken. "Deze unieke machine kan selectief, dus afhankelijk van de grootte en vorm van het product, bijvoorbeeld wortelen of aardappelen, halveren of kwarteren en hierdoor is voorsortering niet perse nodig. Dat is maar een van de vele voordelen, want D-Blade kan nog heel veel meer. Het is een grensverleggende verrijking van het machineaanbod voor onze sector en daarop sluiten onze eigen producten en diensten naadloos aan,” aldus Marinus de Bruijn namens FoodeQ.

"Het is een ideale machine om de productie te optimaliseren aangezien D-Blade uiterst precies en snel, de gewenste snijbehandeling voor aardappelen, groenten en fruit kan uitvoeren. Met ingebouwde camera’s en vision technologie worden ‘defecten’ herkend en automatisch door deltarobots met een speciaal rond mes weggesneden mét behoud van vorm. Daarna kan het product terug het verwerkingsproces in. In de groentensector is op dit moment veel snijverlies. Met D-Blade heb je beduidend minder product aan de invoerkant nodig om dezelfde capaciteit te produceren. Dat is winst, alleen al daarmee verdien je D-Blade in no-time terug,” verklaart Jeroen Pannekoek, Managing Director bij PIP Innovations in Odiliapeel. 

Multifunctioneel inzetbaar
De eerste D-Blade werd gebouwd in opdracht van Peka Kroef voor het verwijderen van zwarte puntjes uit de aardappelschijven, alleen het puntje wordt verwijderd waardoor de rest van de schijf weer terug het productieproces in kan. “Maar al snel gingen we de D-Blade breder inzetten, zoals voor het halveren en kwarteren van aardappelen én voor de productie van Hasselbacks,” zegt Bart Kroef. “Daarom is er een tweede naast gezet en een derde staat in bestelling.” Een groot deel van de machinelijnen bij Peka Kroef is ontwikkeld door FoodeQ en dat plantte het zaadje voor de samenwerking met PIP Innovations.

Bij deze samenwerking snijdt het mes aan twee kanten
“Zoals gezegd, D-Blade kan heel veel, maar werkt enkel en alleen als de productaanvoer en -afvoer ook goed geregeld is,” geeft Jeroen aan. “Daar komt dus automatisch FoodeQ Engineering in beeld, want die leveren topkwaliteit trillers. De kwaliteitsproducten, het grote relatienetwerk en het uitstekende serviceapparaat maken dat FoodeQ voor ons een zeer interessante partner is om mee te teamen. We versterken elkaar en kunnen op deze manier beide ons marktaandeel vergroten. Als wij zelf een wereldomspannend netwerk op willen bouwen dan zijn we zomaar jaren verder, nu springen we als het ware op een rijdende trein. Door te sparren met FoodeQ kunnen wij ons focussen op de product- en softwareontwikkeling.”

Robots zorgen voor snelheid en vision technologie voor de precisie
D-Blade wordt standaard uitgerust met 2, 4 of 6 deltarobots en elke robot kan 5 slagen (handelingen) per seconde uitvoeren zodat een grote producthoeveelheid kan worden verwerkt. De machine is snel zelf om te bouwen. Naast aardappelen is D-Blade ook te gebruiken voor andere producten zoals wortelen, dus de machine is werkelijk multifunctioneel inzetbaar. De camera kijkt waar het loof heeft gezeten en vervolgens wordt dit uiterst secuur afgesneden zodat er veel minder productverlies is. De machine kan ook ingezet worden om wortelen in exact dezelfde lengtes te snijden, waarbij de machine (afhankelijk van de wortellengte) de optimale verdeling maakt. “Wilt u de D-Blade werkend zien? Dan nemen we u met plezier mee naar Peka Kroef, dat is namelijk de perfecte showroom", aldus de bedrijven. 

Voor meer informatie:
FoodeQ Engineering 
Warwickstraat 14
4651 SX Steenbergen
+31 (0)167 52 85 40
info@foodeq.nl  
www.foodeq.nl  

PIP Innovations
Beukenlaan 61
5409 SX Odiliapeel
+31 88 0227 201
info@pip-innovations.com 
www.pip-innovations.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven