Afspraken gematigde verhoging haventarieven Rotterdam met één jaar verlengd

De bestaande driejarige afspraak tussen Havenbedrijf Rotterdam en betrokken marktpartijen, vertegenwoordigt door Deltalinqs en VRC, over de stijging van de haventarieven wordt met één jaar verlengd. De haventarieven stijgen in 2021 met 1%, net als in de jaren 2018 tot en met 2020. Dit geldt voor de zeevaart en de binnenvaart. In deze bijzondere tijden hechten partijen eraan om de gematigde tariefontwikkeling ongewijzigd te continueren. Het Havenbedrijf handhaaft eveneens de specifieke maatregelen uit de destijds gemaakte driejarige afspraak, zoals transshipment kortingen voor containers.

Volgend jaar gaan partijen met elkaar in overleg om de tariefontwikkeling weer meerjarig vast te leggen voor na 2021. Dat biedt de markt helderheid.

Marktconsultatie
Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs en VRC hebben vaste afspraken over de manier waarop jaarlijks de hoogte van het havengeld wordt vastgesteld. Door gestructureerde marktconsultatie komt de sector tegemoet aan de wens van de overheid voor zelfregulering van de tarieven. Bij deze consultatie worden onder andere inflatie, marktomstandigheden en economische ontwikkelingen meegenomen. De tarieven gelden voor de zeehavens van Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht en Moerdijk.

Havengeld
Havengeld is één van de twee primaire inkomstenbronnen van het Havenbedrijf Rotterdam. In 2019 ontving het Havenbedrijf € 290,2 miljoen aan zeehavengeld en € 14,1 miljoen aan binnenhavengeld. De belangrijkste inkomstenbron van het Havenbedrijf is huur en erfpacht van terreinen.

Bron: Port of Rotterdam


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven