Marco Ortega, Kion Export: "We hebben ons areaal met 15% verhoogd"

Dankzij toename wereldwijde vraag bio-gember komt Peru uitdrukkelijk in beeld

Peru heeft de afgelopen jaren een geleidelijke opmars gemaakt op de wereldmarkt voor gember. Het is inmiddels de vierde grootste exporteur van gember, waarvan de vraag in 2020 extra is toegenomen door het uitbreken van het coronavirus en de grotere vraag naar gezonde voedingsproducten.

Kion Export is een van de spelers op de internationale gembermarkt die meedrijft op de hausse van dit product. “We zijn in 2007 begonnen met de export van mango's naar de Chileense markt. Niet veel later voegden we daar gember aan toe met de bevoorrading van Peruaanse en Chileense supermarkten. In 2010 hebben we dan de eerste zendingen naar de VS uitgevoerd”, legt commercieel manager Marco Ortega uit. “Nu exporteren we onze producten naar de VS, Europa, Rusland, Japan, Colombia en Chili. En we blijven nog steeds groeien”, benadrukt hij. "Momenteel zitten we midden in het gember- en kurkumaseizoen en verzenden we ongeveer 6-7 containers per week".

Het bedrijf werkt samen met telers uit verschillende gebieden in Peru, maar heeft ook eigen productie. "Elk jaar planten we tussen de 60 en 80 hectare om de jaarcontracten met supermarktleveranciers in verschillende landen over de hele wereld na te kunnen komen", legt Ortega uit. “We hebben onze eigen velden, een eigen pakstation en zijn dus directe leveranciers. We zijn GlobalGAP gecertificeerd en we beschikken ook over een biologisch certificaat voor de export naar de VS, Europa en Japan, zowel op het vlak van de teelt, verpakking als afzet. We zijn ook HACCP, GRASP en SMETA gecertificeerd”, benadrukt Marco Ortega. "We proberen altijd de certificeringen te behalen in overeenstemming met de eisen van onze klanten over de hele wereld."

Jaarronde levering aan VS en Europa
"Onze belangrijkste markt is steeds de VS geweest, maar sinds 7 jaar hebben we geleidelijk voet aan grond gekregen op de Europese markt", zegt Ortega. “Zo gaat 70% van onze export naar de VS, terwijl de resterende 30% voor Europa bestemd is. Het is echter onze bedoeling om contacten te leggen met nog meer Europese importeurs en distributeurs”.

"We exporteren onze gember jaarrond over zee naar de Amerikaanse markt. Slechts twee weken in de maand mei vliegen we de gember over. Naar Europa zenden we de gember per boot van juli tot en met maart. In de maanden april, mei en juni exporteren we de gember per vliegtuig naar Europa omdat het gewas in die periode niet de optimale kwaliteit behaalt om de 21 dagen durende overtocht per boot goed te doorstaan”, legt hij uit.

"We hebben ons areaal met 15% verhoogd"
Ook al is de wereldwijde vraag naar gember toegenomen en is de hoeveelheid Chinese gember op de internationale markten afgenomen door de grotere afzet op de eigen binnenlandse markt, toch kon Kion Export ruimschoots voldoen aan de vraag van zijn klanten. Dat had veel te maken met de toegenomen teelt in heel Peru. Het bedrijf zit echter niet stil en plant nieuwe investeringen om het areaal en het pakstation nog verder uit te breiden.

“We hebben ons areaal voor 2021 met 15% verhoogd. Maar we investeren ook in de verpakkings- en verwerkingsinfrastructuur met nieuwe technologie. We zetten ook in op onderzoeksactiviteiten omdat er in Peru nog niet veel studie is gedaan naar de naoogstbehandeling van gember. We willen immers dat ons product in een zo goed mogelijke conditie aankomt op bestemming”, legt Ortega uit. "Verder automatiseren we onze processen om het aantal arbeidsuren in het pakstation naar beneden te krijgen."

Maatschappelijke verantwoordelijkheid speelt een belangrijke rol voor Kion Export, dat samenwerkt met verschillende gemeenschappen in de diverse teeltgebieden van Peru, zowel aan de kust, in de bergen als in het oerwoud. “We zijn trots op onze vlotte samenwerking met 100 families in de verschillende gemberteeltgebieden van Peru. We zorgen er steeds voor dat de telers kunnen genieten van alle voordelen die volgens wet zijn vastgelegd”.

Een goed alternatief voor koffie en coca
De fors toegenomen wereldvraag maakt gember tot een interessant alternatief voor Peruaanse telers. "Veel koffietelers hebben hun inkomsten zien dalen door de opmars van de schimmel koffieroest en zijn overgegaan op de teelt van gember", legt Ortega uit. "Ook veel boeren die zich toelegden op de illegale productie van coca zijn via gember overgeschakeld op een teelt in het formele circuit", benadrukt hij. 

De gemberteelt is voornamelijk geconcentreerd in het departement Junín, waar de optimale omstandigheden een bijna jaarronde teelt mogelijk maken. “Toch hebben we nog af te rekenen met een jaarlijks weerkerend probleem, want in het regenseizoen doen er zich steeds aardverschuivingen voor op de heuvels waardoor toegangswegen worden geblokkeerd. Dat is een groot obstakel, want het gemberteelt-gebied ligt op 12 uur rijden van de haven van Callao. De buitensporige regens bemoeilijken daarenboven de oogst zelf. Onze productie van 6 à 7 containers per week wordt daardoor teruggebracht tot ongeveer 4 containers”.

Kion Export voert ook nog andere verse producten uit, zoals het in Europa steeds populairdere kurkuma door zijn kankerbestrijdende eigenschappen. "We exporteren vooral mooie hoeveelheden biologische kurkuma per vliegtuig naar Spanje vanaf maart tot en met juni", legt hij uit. "Nu willen we ook beginnen met de afzet van gedroogde kurkuma en gember. Zo leggen we ons ook toe op producten met een toegevoegde waarde”, besluit Marco Ortega.

 

Voor meer informatie:
Marco Ortega
Kion Export
Jr. José Carlos Mariátegui N.° 497 Santa Anita
Lima (Peru)
Tel: +511 5949520
Mob: +51 987383263
mortega@kionexport.com 
www.kionexport.com 
Skype ID: marco.ortch 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven