De voordelen van vacuümkoeling voor champignons

De afgelopen jaren zijn er op steeds meer champignonkwekerijen systemen geïnstalleerd voor vacuümkoeling als methode om champignons snel te koelen. Het beschikken over de juiste koelprocessen is belangrijk voor de verwerking van alle verse AGF maar voor champignons is het nog belangrijker. Terwijl de consumentenvraag naar voedzame en smakelijke champignons blijft groeien, stelt de populaire groente telers voor extra uitdagingen omdat zij korter houdbaar is dan andere groenten. Eenmaal geplukt, zijn de champignons uiterst gevoelig voor bacteriegroei. Daarnaast kunnen ze uitdrogen of bederven als ze niet snel gekoeld en bij de juiste temperatuur bewaard worden. Vacuümkoeling biedt telers de beste oplossing om hun product efficiënt te koelen. 

Weber Cooling levert de Vacuüm Cooling Technology en weet hoe belangrijk de juiste bewaartemperatuur en vochtbeheersing zijn na de pluk, waarmee de kwaliteit en houdbaarheid kunnen worden gewaarborgd. 

Het belang van voorkoeling

Voorkoeling is een belangrijke stap in de post harvest-fase omdat de champignons na het pluk stress ervaren hetgeen resulteert in transpiratie en een hoge respiratie, wat ten koste gaat van de houdbaarheid en de product temperatuur verhoogt, zeker wanneer het verpakt is. Champignons die bewaard worden bij een temperatuur van 20˚C produceren 600% meer warmte dan champignons die bij 2˚C worden bewaard! Het is daarom cruciaal om ze snel en op de juiste manier te koelen.

Voorkoelen voorkomt kwaliteitsverlies na de oogst en verlengt de houdbaarheid. Een hogere kwaliteit en betere houdbaarheid leveren telers betere inkomsten op. 

Vergelijking van voorkoelmethoden

Vacuümkoeling is één van meest efficiënte en snelle koelmethodes die een snelle daging van het product na de oogst garandeert. In de onderstaande tabel worden de voorkoelmethoden die in de AGF-sector worden toegepast vergeleken. 

Vacuümkoelers voor champignonkwekerijen

Kleine bedrijven kunnen werken met een kleinere vacuümkoeler, met een ONE-palletsysteem kan men de hoogste koelsnelheden van 12 tot 15 minuten bereiken. Met de Weber Compact ONE kunnen drie tot vier ladingen per uur worden gekoeld, of tot wel 32 pallets, tijdens een werkdag van acht uur! Met keuze uit verschillende configuraties is er altijd een systeem dat aansluit bij uw wensen. 

"Bij onze klanten hebben we kunnen zien dat zij hun champignons in minder dan 15 minuten tot 3˚C kunnen koelen." 

Klik hier voor meer informatie over de vacuümkoelsystemen van Weber Cooling.

Video’s over het vacuümkoelen van champignons: https://vimeo.com/168633903
https://vimeo.com/395395314
https://vimeo.com/351377290
https://vimeo.com/showcase/6810108 

Sylvia van Uden
Weber Cooling
svu@webercooling.com  
Tel: +31 884 256 207


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven