Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alberto Torres, medeoprichter van CVVP:

"Afzetvenster Spaanse en Portugese Nadorcott verruimen"

In januari begint de pluk van Nadorcott, een van de topmandarijnen van het tweede deel van het citrusseizoen op het Iberisch schiereiland. Nadorcott is een beschermd ras dat in Spanje en Portugal wordt beheerd door de organisatie Club de Variedades Vegetales Protegidas (CVVP).

“Nadorcott is een pionier in het segment beschermde citrusrassen. Het was de eerste citrusvariëteit waarvoor telers en verpakkers besloten een club op te richten voor het beheer en de verdediging ervan. Het is echt een succesverhaal geworden, ook wereldwijd”, vertelt Alberto Torres, medeoprichter van CVVP, dat eind 2008 het licht zag en meer dan 1.000 telers en verpakkers van dit ras verenigt. "De Club de Variedades Vegetales Protegidas is tegenwoordig een erkende, goed werkende, maar ook veeleisende organisatie die de basis heeft gelegd voor de royalty-teelt in Spanje en daarbuiten", voegt hij eraan toe.

Momenteel bedraagt het Nadorcott-areaal op het Iberisch schiereiland ongeveer 6.600 hectare. In Spanje vindt de teelt plaats in Andalusië - met Huelva en Sevilla op kop -, Murcia, de Valenciaanse Gemeenschap en Tarragona. De oogst voor dit seizoen wordt geraamd op 215.500 ton, tegenover 213.526 ton vorig jaar.

Er wordt geoogst van januari tot april. Dit jaar kan er iets vroeger van start worden gegaan, maar dat geldt eigenlijk voor praktisch alle rassen van mandarijnen en clementines. "De ontwikkeling van het fruit aan de bomen loopt ongeveer 10 dagen voor op het gebruikelijke schema, maar een van de voordelen van Nadorcott is dat het oogstvenster ongeveer 4 maanden lang is en de mandarijn gedurende geruime tijd in de boom kan blijven hangen zonder noemenswaardig aan smaak, kleur, textuur of houdbaarheid in te boeten", legt Alberto uit.

Deze lange houdbaarheid kan goed van pas komen, want de mandarijnenmarkt is ondanks de mooie eerste prognoses aan het begin van het seizoen toch gecompliceerder dan verwacht. Rassen zoals Clemenules en Clemenvilla komen met grote volumes op de markt en kunnen de start van de afzet van Nadorcott enigszins in de weg zitten. Maar dankzij het robuuste karakter van deze mandarijn en het feit dat hij lang goed blijft aan de boom, kan de pluk met enige tijd worden uitgesteld.

“Het ras is zo extreem sterk dat het geen probleem zou zijn om te beginnen met oogsten op 20 februari in plaats van op 20 januari. De Nadorcott is echt een uniek ras in het citrussegment”, benadrukt Torres. “De retail droomt er eigenlijk van om dit ras jaarrond in het schap te kunnen hebben: het levert enorm veel klanttevredenheid op en veroorzaakt nauwelijks problemen voor de verdeler. Er is bijna geen uitval en de houdbaarheid is uitstekend”, beweert de medeoprichter van CVVP.

Torres legt uit dat de Club heeft bijgedragen aan het succes van de Nadorcott-mandarijn met zijn beheermodel dat gebaseerd is op een strikte controle van de teelt en het areaal. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat elke schakel binnen de waardeketen winst kan maken en zijn brood kan verdienen, ook de telers.

"Het doel van de Club is altijd geweest om de waarde van de Nadorcott te garanderen door het teeltareaal binnen de perken te houden, terwijl we bij andere rassen dikwijls zien dat de licentiehouders meer focussen op de afzet van zoveel mogelijk plantmateriaal en het verlenen van licenties”, vertelt Alberto.

Ondanks de talrijke voordelen die Nadorcott biedt, zal de groeiende aanwezigheid en concurrentie van andere late kwaliteitsrassen, zoals Tango of Orri, de organisatie dwingen om de komende jaren nieuwe strategieën te ontwikkelen om de positie van het ras op de markt te behouden.

“Van deze variëteiten lijkt Tango nog het meest op Nadorcott, maar het haalt niet de kalibers of gemiddelde opbrengsten van onze mandarijn en ook het beheermodel van Tango is niet zo strikt in de controle op areaaluitbreiding. Maar met de opkomst van deze rassen gaan dus we meer concurrentie krijgen en daarom is het een van onze doelstellingen om de Nadorcott niet alleen in januari, februari en maart op de markt te brengen, maar het afzetvenster te verruimen naar april en zelfs mei”, besluit Alberto Torres.

Voor meer informatie: 
Club de Variedades Protegidas (CVVP)
Tel: +34 960 61 93 35 (Spanje)
cvvp@cvvp.es

Publicatiedatum: