Gesloten ecosysteem in designkast

Je eigen vertical farm in de keuken

De 'Plantcube' van Agrilution belooft altijd voorjaar in de keuken – een volledig geautomatiseerde gewaskast die vertical farming ook in het klein mogelijk maakt. AD Magazin sprak met Maximilian Lössl, co-founder en CEO, over de eerste experimenten in de kelder van zijn ouders, de nieuwe features van de tweede generatie 'Plantcubes' en waarom in zijn persoonlijke minifarm basilicum nooit op mag raken.
.
U ontwerpt met uw high-tech kruidentuin in designkast een gesloten ecosysteem waarin het altijd voorjaar is. Wat is het voordeel van zo'n mini vertical farm in huis?

'Plantcube' / Foto: Agrilution

Doordat het gesloten ecosysteem iedere dag de perfecte voorjaarsomstandigheden imiteert, groeien kruiden, slasoorten en microgreens met een tot wel 30 procent hogere dichtheid aan voedingsstoffen; helemaal zonder transportafstanden, koelketens of plastic afval. De oogst belandt bovendien direct op het bord en behoudt hierdoor de zo belangrijke secundaire plantenstoffen, vitamines en mineralen. Juist door de bijzondere lichtfrequentie, het gecontroleerde klimaat en de hydroponische irrigatie zijn er het hele jaar door optimale rijpingsomstandigheden - en dat zonder gewasbeschermingsmiddelen of seizoensafhankelijkheid! Zo gaan techniek en natuur hand in hand.

U bent aanvankelijk in de kelder van uw ouders met de 'Farm-to-table' experimenten begonnen. Hoe ontstond het idee hiervoor?

Het enthousiasme voor vertical farming, kwam door een boek van dr. Dickson Despommier. Op aanbeveling van de auteur ging ik ook daadwerkelijk voor mijn studie naar Den Bosch in Nederland. Maar de theorie alleen vond ik niet voldoende, ik werd ongeduldig en wilde iets ondernemen. Dus heb ik het concept van vertical farming verder uitgedacht; het idee van een mini vertical farm voor in je eigen huis was zo geboren. Voor de technische realisatie haalde ik Philipp Wagner erbij. Onze vriendschap gaat terug tot in onze schooltijd, we speelden destijds samen basketbal in een vereniging. In de garage van mijn ouders startten we met de experimenten en in 2013 hebben we samen Agrilution opgericht.

Welke slasoorten en kruiden groeien er precies in de 'Plantcube'?

Ons portfolio omvat momenteel meer dan dertig verschillende planten – van gangbare keukenkruiden, tatsoi, bladsla en mixen voor pesto of stir fry tot aan bijzondere microgreens zoals bronzen venkel en bloedzuring. De selectie richt zich op de behoefte op de markt, maar we willen daarbij ook iets buitengewoons bieden wat niet in de supermarkt of biowinkel verkrijgbaar is. Daarnaast is de groeisnelheid bepalend, zodat onze klanten niet te lang hoeven te wachten. Over het algemeen kan er na één tot vier weken geoogst worden.

En op welk gebruik is het apparaat afgestemd?

Wanneer men van dagelijks verbruik uitgaat, is de capaciteit voldoende voor één persoon tot aan een klein gezin – afhankelijk van hoe er geplant en gepland wordt. Onze app geeft een overzicht van de groei, aanwijzingen voor de oogst, tips voor onderhoud en maakt ook het online bestellen van nieuwe seedbars die het zaaigoed dragen mogelijk.

Gaat er daarbij niet iets van het gevoel verloren dat je hebt wanneer je op de akker, in de tuin of op het balkon voor je planten zorgt?

We zien ons niet als concurrentie voor mensen die zelf op grote schaal willen tuinieren en eigen planten groot willen brengen. We spreken eerder mensen aan die in grote steden wonen, die in agglomeraties geen balkon of tuin ter beschikking hebben, die vanwege de standplaats gebonden zijn aan een bepaald seizoen of die gewoonweg geen groene vingers hebben. We focussen natuurlijk juist op vegetariërs, veganisten en flexitariërs, maar ook op culinaire kenners die op zoek zijn naar bijzondere aroma's. En early adopters met affiniteit voor technologie, die hun smart homes goed uit willen rusten!

U heeft onlangs de tweede editie van de 'Plantcube' gelanceerd. Wat werd er precies veranderd, verbeterd?

Nieuw aan de geoptimaliseerde 'Plantcube' is, naast het mooie zwarte design, ook het herziene ladesysteem, dat op twee niveaus nu met elk negen seedbars voorzien kan worden. Dit biedt een duidelijk grotere variëteit voor de beplanting, en de nieuwe seedbars zijn nog meer op het dagelijkse verbruik en de dagelijkse oogstmogelijkheid afgestemd. We hebben bovendien ons plantenportfolio uitgebreid en in drie categorieën onderverdeeld, zodat onze klanten zichzelf bijzonder snel een overzicht kunnen verschaffen: Dailies, Essentials en Chefs. Bovendien is het substraat van de seedbars door het gebruik van natuurlijke materialen per direct voor 100 procent biologisch afbreekbaar.

Er is ook een zogenaamde 'Cinema Modus'. Wat kunnen we ons daarbij voorstellen?

Ook de Cinema Modus hoort tot de recente aanpassingen – dit ontstond door waardevolle klantenfeedback en maakt het mogelijkheid om de gewaskast voor tot wel twee uur op zacht en donker in te stellen. Enkele gebruikers positioneren de 'Plantcube' namelijk als designstatement direct in de woonruimte. Dan kan het licht bijvoorbeeld tijdens het film kijken als storend worden ervaren, waardoor we deze optie hebben toegevoegd.

U heeft zelf vast ook een 'Plantcube' in huis. Wat oogst u daarin het liefste en waarom?

De 'Plantcube' in onze privéwoning is altijd goed beplant. We eten dagelijks onze greens. Aangezien ik juist van de Aziatische keuken hou, heb ik altijd verse koriander voor sla of als topping voor een broodje avocado. Tot onze vaste selectie horen echter ook tatsoi en wasabina – lekker pittig! En niet te vergeten basilicum! Mijn vriendin is Italiaanse.

Zijn er ook kookrecepten speciaal voor planten uit de Plantcube?

We ontwikkelen continue recepten met de greens uit de 'Plantcube'. Onze website levert inspiratie, net als onze app. We koken ook regelmatig samen bij ons op kantoor, wat momenteel echter slechts beperkt mogelijk is. Daarbij ontstaan normaal gesproken echter ook altijd weer goede creaties. We werken bovendien ook nog samen met KptnCook en Köchen, die de 'Plantcube' zelf gebruiken. Mijn lievelingsgerecht is 'Asian paksoi stir fry'. Dit gerecht pas ik afhankelijk van mijn stemming steeds een beetje aan.

Welke invloed heeft de lockdown op de belangstelling voor uw Plantcubes? Verse groenten uit de eigen vier muren klinkt momenteel immers als een aantrekkelijke optie!

De afzet is daadwerkelijk aanzienlijk gestegen; omdat men met de 'Plantcube' altijd verse, gezonde producten in huis heeft, en waarschijnlijk omdat ons allemaal voor het eerst zeer duidelijk is geworden dat de lokale teelt niet altijd de vraag naar natuurlijke producten kan dekken en we daardoor ook weleens voor lege groentenschappen staan. Maar ook zo staat een bewuster, gezonder leven steeds meer in de focus.

Bron: AD Magazin


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.