National Mango Board

Klimaatverandering belemmert groei mangoteelt in Guatemala

De National Mango Board (NMB) heeft al zeer waardevol werk geleverd om de consumptie van Guatemalteekse mango's in de Verenigde Staten te promoten. Agronoom Eddy Martínez is medeoprichter van de Raad en tevens ook directeur van de volgende bedrijven uit Guatemala: Distribuidora de Frutas Tropicales S.A., Agroindustrias del Tropico S.A. en Fresh and Frozen Foods S.A. Momenteel is Martínez ook voorzitter van de Afdeling Onderzoek en Relaties met de Industrie binnen NMB.

Eddy Martínez

Een grote meerwaarde voor de sector
De National Mango Board is volgens ingenieur Eddy Martínez een grote toegevoegde waarde voor de Guatemalteekse mangosector. "De Raad heeft samen met enkele prestigieuze universiteiten in de VS al zeer belangrijk onderzoek verricht naar de gezonde eigenschappen van mango’s en de naoogstbehandeling. De concrete resultaten van het onderzoek hebben de telers zeker verder op weg geholpen”.

Teelt
“De mangosector in Guatemala heeft jarenlang een jaarlijkse groei van 10% gekend. Momenteel hebben we ongeveer 5.000 hectare mangoteelt, zowel voor de export als de binnenlandse markt. De afgelopen 3 tot 4 jaar is deze groei echter afgevlakt door mindere oogsten als gevolg van de effecten van de klimaatverandering in de belangrijkste teeltgebieden. Meer dan 50% van het mango-areaal kan geen beroep doen op irrigatie. Dit heeft sommige telers ontmoedigd om hun percelen verder uit te breiden. Anderzijds heeft dit probleem ons ook gemotiveerd en gedwongen om de teelttechnieken te moderniseren met onder andere het gebruik van sprinkler- en druppelirrigatiesystemen. Dit alles zal de productiviteit en winstgevendheid van het gewas zonder twijfel ten goede komen”.

Gevolgen van Covid-19
“Bij de start van de oogst in de maand maart hadden we sterk te lijden onder de gevolgen van de coronacrisis. De afzet en export liepen fors terug vanwege de sluiting van sommige bedrijven en de lockdown in een groot deel van de VS. De verzendingen vanuit onze pakstations begonnen pas op toerental te komen in april en tijdens de maand mei, maar de oogst liep toen al grotendeels op z’n einde”.

Meerdere exportmarkten
"Vanwege zijn geografische ligging exporteert Guatemala meer dan 80% van zijn mangoproductie naar de VS, maar we zenden ook volumes naar Nederland, Spanje, Engeland en Frankrijk. Drie jaar geleden keurde ook de Chileense regering het protocol goed voor de import van Guatemalteekse mango’s. We stellen hoge verwachtingen in deze markt, want de consumptie van verse mango is er nog steeds groeiende”.

Voor meer informatie:

National Mango Board
www.mango.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.