BP FruitCraft en JNV Produce reageren op naderende brexit

“Hoe kun je in deze tijden aan brexit denken?”

Tholen – Vanwege de reisbeperkingen die zijn opgelegd, om de zeer besmettelijke variant van het coronavirus in te perken, is het chaos in de havens en de tunnel van en naar het Verenigd Koninkrijk. “Iedereen heeft hier last van”, vertelt Wendy Bangels van BP FruitCraft. “We zagen het al een beetje aankomen en daarom zijn we deze week niet meer vertrokken. Gelukkig hebben onze klanten nog voldoende stocks om 4 tot 5 dagen te overbruggen. Desondanks is het een drama. We hopen dat er snel een oplossing in de maak is. Gelukkig zijn de landen met elkaar in gesprek geweest en lijkt het erop dat het vrachtverkeer door kan blijven gaan. Toch is de situatie niet al te rooskleurig.”

“Daarbovenop komt nog dat over enkele dagen de brexit plaats moeten vinden, maar er ligt nog geen akkoord op tafel. En het ziet er naar uit dat ze nog helemaal niet in de buurt zijn van een akkoord. Je kunt je als bedrijf op allerlei scenario’s voorbereiden, maar alsnog niets zeker is kun je eigenlijk nog helemaal niet voorbereiden. Kijk, we hebben ervaring met exporten naar landen buiten de EU, dus dat moet geen grote problemen geven. Echter als er allerlei nieuwe wetten bijkomen, dan hebben we slechts enkele dagen om te schakelen en dan zal het opnieuw chaos worden”, zegt Wendy.

De fruitteler en handelaar hoopt dat gezien de huidige situatie de brexit voor een halfjaar in de ijskast wordt gestopt. “Hoe kunnen we in deze tijden denken aan een brexit? De wereldgezondheid is in het geding. De regeringen zijn niet bekwaam genoeg om het virus onder controle te houden, maar ze willen wel doorgaan met de brexit? Hoe kunnen we twee belangrijke zaken door elkaar beslissen? Ik hoop dat we de komende uren of dagen te horen krijgen dat de brexit wordt uitgesteld, zodat we eerst deze zaak kunnen afwerken. Anders zijn voornamelijk de Britse consumenten, de telers en wij als bedrijven de dupe.”

“Sinds deze maand merken we dat onze klanten stocks inslaan. Dat hebben we onze klanten ook aangeraden. Je merkt dat er toch wel wat onrust heerst onder onze klanten in het VK. Als de brexit doorgaat en het VK wordt een derde land, dan gaan we eigenlijk terug in de tijd en we moeten juist vooruit. Echter wat er straks wordt afgesproken, kunnen we als sector aan, daar ben ik van overtuigd. Maar we hebben meer tijd nodig. Covid moet eerst opgelost worden en laten we ons dat focussen op brexit. Laat ons eerst zorgen dat iedereen op tijd en genoeg te eten heeft, door de bevoorrading vlot te laten verlopen”, besluit Bangels.

“Het Verenigd Koninkrijk weet men voor een te groot gedeelte niet wat ze te wachten staat"
Johan Vrijland van JNV Produce zet zijn vraagtekens bij de nieuwe processen naar aanleiding van de naderende brexit. "In het Verenigd Koninkrijk weet men voor een te groot gedeelte niet wat ze te wachten staat. Als er geen akkoord of uitstel komt, zal het logistieke en digitale proces van inklaren en uitklaren een probleem kunnen worden."

"Ik hoop nog altijd dat er een akkoord komt, maar of dat reëel is, zal moeten blijken. Als je me nu naar mijn verwachting vraagt, dan zet ik er toch op in dat er op één of andere manier uitstel komt. Wat Johnson in zijn hoofd heeft, krijg je er niet zomaar uit, maar ik verwacht toch dat hij onder politieke drang zijn handtekening moet zetten. Als je al een groot probleem hebt - en Covid is echt niet weg in januari - dan kun je er niet een ander groot probleem bij hebben. De eerder door de EU geboden opening van uitstel, zou hij dan ook met beide handen moeten aangrijpen om erger te voorkomen."

Voor meer informatie:
Wendy Bangels
BP FruitCraft
Heerstraat 16A
3470 Kortenaken
+32(0)470 95 10 32
wendy@bpfruitcraft.com   
www.bpfruitcraft.com   

Johan Vrijland
JNV Produce Marketing
Honderdland 242
2676 LV Maasdijk
Tel: 0031 174241400
sales@jnvproduce.nl     


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.