Onderzoekers ontwikkelen technologie om gezonder groenten- en fruitsap te produceren

Wageningse onderzoekers verbonden aan Wageningen Food & Biobased Research hebben een technologie ontwikkeld om een gezonder groenten- en fruitsap te produceren door suiker en zuur uit het sap te verwijderen, waarbij de geur en smaak behouden blijven. Acht producenten van sappen en smoothies hebben belangstelling getoond voor de nieuwe scheidingstechnologie.

Sappen hebben vaak een hoog gehalte aan natuurlijke suikers en zuren, wat zorgt voor een hoge calorie-inname en tanderosie. Bestaande membraanscheidingstechnologie is niet geschikt om het suiker- en zuurgehalte te verlagen, omdat daarmee ook geur- en smaakstoffen uit het sap worden gehaald.

De onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelden een scheidingsproces waarbij het sap door een aantal kolommen met harsdeeltjes gaat die selectief suikers en zuren adsorberen, maar geur- en smaakstoffen ongemoeid laten. Ook blijft de zoet-zuurratio in balans. Om de kolommen niet te verstoppen, worden eerst de vezels verwijderd. Deze kunnen na afloop weer worden toegevoegd.

Proeven op laboratoriumschaal waarbij een week lang 24 uur per dag sap werd gemaakt, waren succesvol. Het opschalen van het proces naar industriële schaal is volgens de onderzoekers relatief eenvoudig. Een grotere hobbel is nog wel de vervuiling van de kolommen. De geadsorbeerde suikers en zuren worden er met water afgespoeld, maar er blijven ook componenten plakken die niet met het water wegspoelen en het scheidingsrendement verlagen. Daar moet nog extra aandacht aan worden besteed.

Bron: Wageningen World


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven