EFSA ontwikkelt tool voor vaststellen THT- of TGT-datum

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA heeft een hulpmiddel ontwikkeld om bedrijven in de voedingssector te helpen te bepalen wanneer ze de Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) of de Te Gebruiken Tot-datum (TGT) op hun producten moeten toepassen.

Een THT-datum staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur van het product, achteruitgaan. Je kunt het vaak nog wel zonder gevaar eten. De fabrikant garandeert tot de THT datum een smaakvol product.

TGT staat voor 'Te Gebruiken Tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.

De tool is van de EFSA is opgezet als een beslisboom met een reeks vragen die de bedrijven moeten beantwoorden om te bepalen of een THT- of een TGT-datum vereist is. Meer informatie is te vinden in de publicatie 'Guidance on date marking and related food information: part 1 (date marking)' op de website van de EFSA.

Bron: EFSA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.