Inkoopvoorwaarden Aardappelen tegen het licht gehouden en herzien

LTO Nederland en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) hebben een herziene versie van de Algemene Inkoopvoorwaarden Aardappelen Schakel Industrie/Teelt gedeponeerd bij de Rechtbank van Den Haag. Directe aanleiding voor de herziening van de Inkoopvoorwaarden Aardappelen was de extreme droogte gedurende oogst 2018-2019 en de tegenvallende opbrengsten in heel Europa als gevolg daarvan. “Bij de afwikkeling van oogst 2018-2019 hebben zowel afnemers als leveranciers van consumptieaardappelen ervaren dat de geldende Algemene Inkoopvoorwaarden 2012 op verschillende punten tot verwarring leidde”, aldus Hylke Brunt, Algemeen Secretaris van de VAVI.

Een afvaardiging van de LTO vakgroep Akkerbouw en de VAVI hebben sindsdien daarom gesproken over de inkoopvoorwaarden en de wens om de eenduidigheid te vergroten. De herziene wijzigingen voorzien o.a. in een hedendaagse wijze van communicatie tussen afnemers en leveranciers, een scherper onderscheid tussen zogenaamde tonnen- en hectarecontracten, de plicht tot het hebben van perceelregistratie, het recht van ontbinding door de teler bij wijziging van het ras door de afnemer en een werkwijze bij de levering van consumptieaardappelen in geval van een tekort en meerdere afnemers.

“LTO Nederland en de VAVI beschouwen de herziene Inkoopvoorwaarden Aardappelen als het fundament voor de samenwerking tussen afnemers en leveranciers van consumptieaardappelen en stellen tegelijkertijd vast dat de Inkoopvoorwaarden Aardappelen voldoende ruimte moeten bieden voor afspraken op individueel bedrijfsniveau”, aldus Hendrik Jan ten Cate, voorzitter van de werkgroep Consumptieaardappelen en Uien van LTO Akkerbouw. De herziene Inkoopvoorwaarden Aardappelen zijn bestuurlijk bekrachtigd door de VAVI en LTO en zijn voor deponering, getoetst door het Instituut Agrarisch Recht (IAR). De herziene Inkoopvoorwaarden zijn o.a. te raadplegen via www.vavi.nl/downloads.

Voor meer informatie
Vereniging voor de
aardappelverwerkende industrie (VAVI)

Hylke Brunt (secretaris)
Tel: +31 (0)70 3365272
Mob: +31 (0)6 21177346
info@vavi.nl 
hbrunt@fnli.nl   
www.vavi.nl 

LTO 
088 888 66 66
info@ltonoord.nl 
www.ltonoord.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven