Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

6 van de 10 kasgroenten die in Europa worden geconsumeerd, komen uit Zuid-Spanje

De 35.000 hectare kasteelt in Almería en de kust van Granada fungeren van de herfst tot de lente, wanneer de groenteteelt in andere Europese landen vanwege de kou op een laag pitje staat, als de voorraadkast van gezonde producten voor de Europese consument.

Door de optimale weersomstandigheden, een modern, duurzaam, innovatief en productief systeem en een niet onbelangrijke exportcapaciteit is de kasteelt in Andalusië één van de steunpilaren geworden voor de voedselvoorziening in Europa en ook daarbuiten. Het is daarom niet verrassend dat het succes van dit model ook in andere landen is gekopieerd en in 2017 bracht de VN het naar voren als een mooi voorbeeld om op duurzame wijze de wereld van voeding te voorzien.

14.500 familiebedrijven telen jaarlijks 4,5 miljoen ton groenten en fruit in hun kassen in Andalusië. Driekwart van deze productie wordt geëxporteerd naar landen van de Europese Unie en 6 van de 10 kasgroenten die in Europa worden geconsumeerd, komen uit de kassen in Zuid-Spanje.

Duitsland, met 26% van het marktaandeel, Frankrijk (17%) en het Verenigd Koninkrijk (12%) zijn de belangrijkste bestemmingen voor de groenten en fruit uit de kassen van Almería en Granada, maar ze vinden daarnaast ook hun weg naar verderaf gelegen markten zoals bijvoorbeeld Finland, Liberia of Canada. Efficiënte en gekoelde transportsystemen zorgen voor een snelle levering aan de AGF-verdelers van een product met een optimale rijpingsgraad. Zo kan een tomaat die 's morgens vroeg wordt geplukt twee of drie dagen later al in de schappen van een supermarkt in een ander Europees land liggen.

Al deze markten zijn op zoek naar verse producten buiten het eigen zomerseizoen, aangezien de productie in vele landen buiten de mooie maanden maar beperkt is door de ongunstige weersomstandigheden en de kou. Die stabiele, kwalitatieve en jaarronde aanvoer van verse groenten met een garantie op voedselveiligheid vinden ze bij de telers van Zuid-Spanje. Tijdens de coronacrisis is het kasproductiesysteem niet één seconde stilgevallen en heeft het zijn doeltreffendheid bewezen om alle markten te blijven voorzien van gezonde en veilige producten, zelfs in de meest ongunstige omstandigheden.

Milieuvriendelijke teelt
Naast de goede weersomstandigheden in Andalusië is er nog een ander aspect dat de afgelopen jaren heeft bijgedragen aan de penetratie in andere markten: de biologische gewasbescherming waarbij nuttige insecten worden gebruikt om op een milieuvriendelijke manier ongedierte te bestrijden. Deze teelttechniek is reeds erkend door de belangrijkste Europese afzetketens en is dikwijls van doorslaggevend belang om de groenten en fruit uit de Europese kassen te verkiezen boven die van derde landen.

Voor meer informatie: 
Cute Solar
www.cutesolar.es

Publicatiedatum: