Biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal van afval uit bananenteelt

Twee onderzoekers van de UNSW Sydney zijn op zoek naar een manier om afval uit de bananenteelt om te zetten in verpakkings-materiaal dat zowel biologisch afbreekbaar als recyclebaar is. Jayashree Arcot van de UNSW School of Chemical Engineering en Martina Stenzel van de UNSW School of Chemistry kijken naar methoden om tuinbouwafval te verwerken tot een product dat waarde toe kan voegen voor de sector en tegelijk een oplossing voor problemen kan bieden. 

Volgens Arcot produceert de bananensector enorme hoeveelheden biologisch afval omdat slechts 12% van de bananenplant wordt gebruikt (het fruit) en het overige deel na de oogst wordt weggedaan.  

"Wat de bananensector zo verspillend maakt ten opzichte van andere fruitsectoren is het feit dat de plant na elke oogst afsterft," legt Arcot uit aan goodfruitandvegetables.com.au.

"We waren in het bijzonder geïnteresseerd in de pseudostam, ofwel de gelaagde, vlezige stengel van de plant, die na elke oogst wordt omgehakt en weggegooid. Een klein deel ervan wordt gebruikt voor het vervaardigen van textiel of als compost maar buiten dat is er sprake van enorme verspilling."

Arcot en Stenzel vroegen zich af of de pseudostammen niet zouden kunnen dienen als waardvolle bron van cellulose, dat kan worden gebruikt voor het produceren van verpakkingsmaterialen, papier, textiel en zelfs medische toepassingen heeft, bijvoorbeeld voor wondgenezing. 

Het tweetal maakt gebruik van pseudostammen van bananenplanten uit de Royal Botanic Garden in Sydney om de geschiktheid van de cellulose als verpakkingsalternatief te testen. 

Klik hier om het hele artikel te lezen.

 

Fotobron: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven