Amerikaanse aardappelverkoop daalt fors

Op basis van een analyse van de verkoop van aardappelen en aardappelproducten in de retail en foodservice en de im- en export is gebleken dat de afzet van in de VS geteelde aardappelen gedurende het verkoopseizoen 2020 (juli 2019 - juni 2020) met 5% is gedaald. 

Ondanks een verkoopstijging van 9% in de retail was er sprake van een daling als gevolg van de lagere afzet binnen de foodservicesector van 13% en een exportdaling van 2%. 

De daling werd nog verergerd door een toename van de import met 7%. Het is belangrijk op te merken dat de daling aan het einde van het verkoopseizoen optrad. De verkopen aan de foodservice-, retail- en exportsector stegen in de periode van juli tot december 2019. 

Volgens potatoesusa.com vertegenwoordigt de afzet binnen de foodservice een steeds groter aandeel in de totale aardappelafzet in de VS, met een percentage van 58% gedurende het verkoopseizoen 2019. In 2020 was er sprake van een omgekeerde trend en daalde het aandeel van de foodservice naar 53% van het totaal.

Dit verkoopseizoen groeide de retailafzet met 8,7%, een toename van 589.670 kilo. De categorie gedroogde en diepgevroren aardappelproducten maakte met een toename van meer dan 15% de grootste groei door. Aardappelchips, de grootste categorie binnen de retail, groeide met 5,5% en die van verse aardappelen met 9,5%. Binnen de categorie verse aardappelen groeide de afzet van russet-aardappelen met 10%, die van geelvlezige aardappelen met 13% en witvlezige met 16%. Bij roodschillige aardappelen was er echter sprake van een daling van 5% als gevolg van leveringsproblemen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven