7.000 nieuwe NOW-aanvragen sinds lockdown

Sinds de maandag afgekondigde lockdown hebben zo’n 7.000 werkgevers een aanvraag ingediend bij UWV voor de derde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Daarmee staat de teller voor de derde periode NOW nu in totaal op 65.000 aanvragen.

Het loket voor de derde aanvraagperiode NOW was aanvankelijk open tot en met 13 december. Na de aankondiging van de lockdown door premier Rutte op maandagavond is het loket dinsdag 15 december weer open gegaan voor werkgevers die vanwege deze nieuwe maatregelen alsnog een aanvraag voor de NOW willen indienen bij UWV. Een aanvraag indienen kan tot en met zondag 27 december.

Periode voor omzetverlies flexibel
Werkgevers komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december als ze minimaal 20 procent omzetverlies hebben over een periode van drie maanden. Werkgevers die geen aanvraag hebben ingediend voor de tweede periode NOW kunnen zelf kiezen over welke periode het omzetverlies moet worden berekend: oktober-december, november-januari of december-februari. Zij kunnen in die keuze dus (enigszins) rekening houden met de nu aangekondigde maatregelen. Voor werkgevers die wel gebruik hebben gemaakt van de tweede aanvraagperiode NOW geldt dat de drie maanden waarover zij het omzetverlies opgeven, moeten aansluiten op de periode die ze de vorige keer hebben opgegeven.

De tegemoetkoming in de loonkosten is maximaal 80 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Tot nu toe 1,2 miljard euro overgemaakt aan 55.000 werkgevers
Sinds 16 november hebben nu in totaal zo’n 65.000 werkgevers een aanvraag ingediend voor de derde periode NOW. Van de ingediende aanvragen zijn er inmiddels ruim 55.000 toegekend. Deze werkgevers, die samen ruim 1 miljoen mensen in dienst hebben, hebben inmiddels allemaal de eerste termijn van het voorschot ontvangen, een deel heeft ook al de tweede termijn gekregen. In totaal heeft UWV nu 1,2 miljard euro uitgekeerd aan voorschotten. Het opgegeven verwachte omzetverlies is gemiddeld 55 procent. De overige aanvragen zijn nog in behandeling.

Goede voorbereiding van belang voor snelle afhandeling
Voor een snelle afhandeling is het van belang dat werkgevers de aanvraag in één keer goed en volledig invullen. Om werkgevers daarbij te helpen zijn op de website van UWV uitgebreide informatie en instructiefilmpjes te vinden. Ook is het van belang dat werkgevers een realistische inschatting van hun situatie maken. Met de rekenhulp omzetverlies kunnen werkgevers het percentage aan omzetverlies berekenen. Op www.simulatienow.nl  kunnen werkgevers een inschatting maken van de hoogte van het voorschot en de uiteindelijke tegemoetkoming. De tool laat onder andere zien wat de gevolgen zijn van een dalende loonsom.

Bron: UWV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.