Noorse Mededingingsautoriteit dreigt met boetes voor retailers

De Noorse Mededingingsautoriteit waarschuwt voor boetes oplopend tot 21 miljard Noorse kronen (zo’n 2 miljard euro) aan retailers NorgesGruppen, Coop en Rema 1000 voor illegale prijssamenwerkingen. Dat schrijft nrk.no

Het zijn vooral de zogenoemde prijsjagers die bij de Mededingings-autoriteit onderzocht worden. Prijsjagers houden de concurrenten in de gaten door hun winkels te bezoeken. Zij sturen hun informatie vervolgens naar het hoofdkantoor, waar die wordt gebruikt om de eigen prijzen te bepalen. De retailers vinden dat dit de concurrentie ten goede komt, maar de Mededingingsautoriteit denkt dat het tegenovergestelde gebeurt.

Lars Sørgard, directeur van de Mededingingsautoriteit: “De retailers laten prijsjagers toe in elkaars winkels, waardoor ze zeer gedetailleerde informatie over prijzen hebben. Dit kan ertoe geleid hebben dat prijzen van bepaalde producten en productgroepen verhoogd zijn. Wij denken, na uitvoerig onderzoek, dat de retailers daarin samengewerkt hebben. Prijsjagers zijn dan ook niet verboden, maar de samenwerking wel.”

Volgens de Mededingingsautoriteit werken de retailers al sinds 2011 met prijsjagers.

Voorlopige boetes
De Mededingingsautoriteit heeft gewaarschuwd voor de volgende boetes:

  • NorgesGruppen ASA: 8,8 miljard NOK (€ 836 miljoen)
  • Coop Norge SA: 4,8 miljard NOK (€ 456 miljoen)
  • Rema 1000 AS: 7,4 miljard NOK (€  703 miljoen)

Volgens de autoriteit vallen de boetes zo hoog uit door de grote markt en omdat het om een ernstige overtreding gaat. Er wordt bovendien benadrukt dat de boetes voorlopig zijn omdat de zaak nog niet is afgerond. De retailers hebben een verslag van 300 pagina’s gekregen om door te lezen. Ze hebben tot 15 april 2021 om met argumenten tegen de beschuldigingen te komen.

Bron: nrk.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.