Behoefte aan gezonde producten en gemak stimuleren Europese vraag naar AGF

In de op 16 december door de Europese Commissie gepubliceerde vooruitzichten voor de AGF-sector voor de periode 2020-2030 wordt gesteld dat de behoefte aan gezonde voedingsproducten en gemak de vraag naar groenten en fruit in deze periode aan zullen jagen.

De appelproductie in de EU zal naar verwachting stabiel blijven, waarbij hogere opbrengsten op een kleiner areaal zullen worden behaald. Gezondheidsbewustzijn en nieuwe rassen die beter beantwoorden aan de consumentenvoorkeuren zullen bijdragen aan de verdere groei van de appelconsumptie. 

De consumptie van perziken en nectarines zal in de EU waarschijnlijk afnemen onder invloed van de stagnerende productie en toenemende concurrentie van overig zomer- en exotisch fruit. De export zal dankzij de toegenomen wereldwijde vraag groeien en dan met name die van bewerkte perzikproducten. 

De sinaasappelproductie in de EU zal waarschijnlijk een lichte groei doormaken dankzij hogere opbrengsten. Consumenten zullen naar verwachting een voorkeur ontwikkelen voor verse sinaasappelen en vers sap in plaats van concentraat, hetgeen zal leiden tot een daling van de vraag naar sinaasappelen voor de verwerking. De import van de EU zal toenemen om in de vraag te kunnen voorzien. 

Tot slot zal de teelt van verse tomaten binnen de EU waarschijnlijk dalen onder invloed van de felle internationale concurrentie en de toenemende vraag naar kleinere tomatenrassen, hetgeen leidt tot een daling van de volumes. De consumptie van bewerkte tomaten-producten zal stabiel blijven gedurende deze periode, waarbij er een lichte verschuiving wordt verwacht in de richting van hoogwaardiger producten. 

 

Bron: ec.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven