EU Agricultural Outlook 2020-2030

Spaanse tomatenteelt dreigt volgende 10 jaar met 20% af te nemen

De prognoses van de EU Agricultural Outlook 2020-2030 die onlangs door de Europese Commissie is gepubliceerd, wijzen op een stabiele Europese appelproductie de komende 10 jaar. De oogst wordt jaarlijks op 11,8 mln ton geraamd, met stijgende gemiddelde opbrengsten op een krimpend areaal. De export zal vermoedelijk met 19% afnemen tot 1,2 mln ton. De consumptie daarentegen kan toenemen met 1% als gevolg van de toegenomen aandacht voor gezonde voeding en nieuwe rassen die beter aansluiten bij de voorkeur van de consument.

Van perziken en nectarines wordt verwacht dat de teelt tussen nu en 2030 stabiel blijft op 3,6 mln ton. De consumptie zal naar verwachting in het komende decennium met 9% afnemen door de lagere productbeschikbaarheid en de concurrentie van tropisch fruit en ander zomerfruit. De export zal naar verwachting toenemen, vooral van verwerkte perziken, dankzij de groeiende wereldwijde vraag.

Volgens het rapport zal de sinaasappelteelt in de EU naar verwachting licht groeien tot 6,5 mln ton (+0,6%) dankzij een stijging van de opbrengst per hectare. Spanje, met 52% van alle sinaasappelbomen en Italië met 27%, zijn de belangrijkste producenten. Men gaat ervan uit dat de consument de voorkeur gaat geven aan verse sinaasappelen en vers sap boven concentraten, waardoor de vraag naar sinaasappelen voor verwerking zal afnemen. De import zal moeten toenemen om eventuele aanbodtekorten op te vangen.

Ten slotte denkt de Europese Commissie dat de teelt van tomaten voor de versmarkt de komende 10 jaar zal afnemen als gevolg van felle concurrentie van derde landen, klimaatverandering, plagen en een grotere vraag naar kleinere tomatensoorten. Dit alles zal leiden naar een afname in volume maar een toename in toegevoegde waarde. De productie zal naar verwachting stabiel blijven in de grote teeltlanden, behalve in Spanje - de belangrijkste producent - waar de oogst in het komende decennium met wel 20% zou kunnen dalen als gevolg van een areaalkrimp, de concurrentie van derde landen, een gebrek aan water en een lage winstgevendheid. De consumptie van verwerkte tomaten zou stabiel moeten blijven, maar met een vergelijkbare verschuiving naar producten met een hogere toegevoegde waarde.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.