10% minder Peruaanse bio-bananen

De voorzitter van de Peruaanse Nationale Bananenraad (JNB), Valentín Ruiz Delgado, heeft aangekondigd dat de oogst van bio-bananen het voorbije jaar met ongeveer 10% is afgenomen ten opzichte van 2019 als gevolg van de coronamaatregelen, de klimaatverandering en een fout watervoorraadbeheer.

Ruiz Delgado wees erop dat de productiedaling ertoe heeft geleid dat niet alle contracten met buitenlandse klanten zijn gerespecteerd, wat een risico inhoudt voor het imago van Peru als teelt- en exportland.

Staatssteun
Hoewel voor 2021 een betere oogst wordt verwacht, waarschuwde de voorzitter van de Raad ervoor dat die toch lager zou kunnen uitvallen dan algemeen voorspeld wegens de vermindering van de distributie van water uit het Poechos-stuwmeer (regio Piura). De afname van de waterbeschikbaarheid voor de telers wordt geraamd op 15%. "Dit zal vooral problemen opleveren in de lagergelegen gebieden. Op sommige plaatsen zijn de planten nu al meer dan 100 dagen niet meer bevloeid, wat al voor aanzienlijke economische verliezen heeft gezorgd voor enkele telers”, zei hij.

Daarom is er volgens de voorzitter nood aan staatssteun naar het voorbeeld van andere teeltlanden. "Peru was leider in de export van biologische bananen, maar ondertussen is de concurrentie uit Brazilië en Mexico toegenomen, landen die voorheen geen bioteelt hadden, maar ook uit Ecuador, dat voorheen een beperkte bio-productie had. De Peruaanse bio-banaan wordt nog altijd verkozen boven de andere vanwege zijn textuur en smaak, maar de hoeveelheden zijn niet toereikend”, benadrukte hij.

De voorzitter wees ook op de logistieke kosten in de haven van Paita, die hoger zijn dan die van de haven van El Callao. Ruiz Delgado merkte op dat de FOB-prijs voor een doos bananen 12,45 dollar bedraagt in de haven van Paita, waarvan de teler tussen 5,30 en 5,50 dollar ontvangt. Met die prijs kan de teler net zijn investering terugverdienen, maar winst valt er niet mee te behalen.

Daarom wees hij erop dat de bananensector op dit moment subsidies of indirecte steun nodig heeft, zoals een verhoging van de terugbetaling van de havenlasten van 3 naar 8%, om de hoge kosten van de overslag in de haven van Paita te kunnen compenseren.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.