Enrique Parias, La Joya de la Corona: "We zijn waarschijnlijk de enige teler in Spanje"

Europese markten verwelkomen Spaanse babyprei en -wortelen

De eerste babyprei en -wortelen zijn al geoogst in Spanje, maar de productie is er eerder beperkt. Er zijn maar heel weinig Spaanse bedrijven die zich toeleggen op deze teelt, ook al is vraag in het Verenigd Koninkrijk en Noord- en Midden-Europa in opmars de laatste jaren.

"Er zijn eigenlijk twee manieren om babyprei en -wortelen te krijgen: ofwel sorteer je er de kleinere maten uit als de gewone oogst is afgerond, of, en zo doen wij het, oogst je ruim van tevoren, wanneer de groente nog mals en klein van formaat is. Als je voor die tweede optie kiest, krijg je een product met een zachtere en aangenamere smaak”, legt Enrique Parias, algemeen directeur van La Joya de la Corona, uit. "Voor zover we weten, zijn wij de enigen in Spanje die de babygroenten op deze manier telen", voegt hij eraan toe.

Het Andalusische bedrijf begon ongeveer 5 jaar geleden met de teelt van babyprei. “Via een teler die aan de Britse Sainsbury-supermarktketen levert, vatten we het idee op om ook in Spanje babyprei te telen. Deze partner teelt zijn babyprei in het Verenigd Koninkrijk en buiten het seizoen importeerde hij het product uit Zuid-Afrika en Egypte, maar de luchttransportkosten zijn natuurlijk heel hoog. Kort na de eerste teeltproeven in Spanje, besloot onze Britse partner de import uit deze Afrikaanse landen stop te zetten en buiten het Engelse seizoen het product uit Spanje te halen. We liggen niet alleen dichterbij, maar ook de kwaliteit van onze prei is beter én we hebben een betere controle over de koudeketen. De beschikbaarheid van onze babyprei is zeer ruim, namelijk van eind november tot juli”, zegt Enrique Parias.

“De afgelopen jaren breidden we ons areaal uit om ook andere potentiële klanten te kunnen bevoorraden, maar de afzet bij Sainsbury bleef ongeveer met 30% per jaar stijgen. Sinds twee jaar hebben we nu toch voldoende productie om aan klantdiversificatie te doen. We hebben reeds programma's lopen met meerdere supermarktketens in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en sinds kort ook Duitsland, waar ook babyprei wordt geteeld. Er is echt veel belangstelling van supermarktketens de laatste tijd”, zegt de algemeen directeur.

Volgens Enrique Parias wordt babyprei veel gebruikt voor de garnering van gerechten. “Omdat het een mildere smaak heeft, dient het minder vaak als ingrediënt in stoofschotels en soepen, maar des te meer als aankleding van vlees- of visgerechten. Het wordt daarbij vooral gegrild”. Omdat het een nicheproduct is, zijn de prijzen van babyprei stabieler dan die van gewone prei.

Babywortelen worden tot anderhalve maand eerder geoogst dan de gewone wortelen. “We werken met wortelen die anders in bossen op de markt zouden worden gebracht, maar we oogsten ze dus veel eerder. Dit is het nu tweede jaar dat we investeren in de teelt van babywortelen en we hebben daarbij toch wel wat meer risico genomen in de hoop voldoende nieuwe klanten te vinden voor de afzet van ons volledige productie”.

"Dit gewas vereist een zekere vorm van specialisatie. Als we niet de gehele productie kwijt kunnen in de weken dat de oogst plaatsvindt, dan blijven het peen groeien en moeten we het noodgedwongen als normale wortelen op de markt brengen."

“De teelt gaat goed, mede door het goede weer, maar in tegenstelling tot de babyprei, waarvan de afzet goed loopt, komt de vraag naar babywortelen langzamer op gang. Dat heeft veel te maken met de sluiting van de horeca, toch een belangrijk afzetkanaal voor dit product”, besluit Enrique Parias.

 

Voor meer informatie:
Enrique Parias (algemeen directeur)
La Joya de La Corona 
Tel: +34 663 267 919 (Spanje)
eparias@bebeyond.es 
lajoyadelacorona.es   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven