WUR neemt monitoring digitalisering landbouw wereldwijd over van CTA

De landbouw maakt steeds meer gebruik van digitale technologieën en diensten. Wageningen University & Research (WUR) gaat de groei van digitale innovaties in de landbouw wereldwijd monitoren. Zij neemt deze taken over van het Technical Centre for Agricultural and Rural Cooperation (CTA), dat dit jaar wordt opgeheven, zo deelt de universiteit. De overdracht vond, digitaal, op 15 december plaats.

“Digitalisering in de landbouw biedt een enorm, onbenut potentieel voor slimmere voedselsystemen, waarbij hulpbronnen efficiënter worden gebruikt om aan de vraag te kunnen voldoen. Tegelijkertijd kan de impact op het milieu tot een minimum worden beperkt”, aldus Sander Janssen, teamleider Earth Informatics bij Wageningen Environmental Research.

Bouwen op bestaande kennis
Het CTA, een door de EU gefinancierde instelling, gaat een deel van zijn werk op het gebied van ‘digitale landbouw’ overdragen aan WUR. WUR zal gebruikmaken van de kennis die er al is, waaronder een belangrijk rapport uit 2019 over digitalisering in de Afrikaanse landbouw.

In het rapport zijn bijna 400 verschillende digitale landbouwoplossingen in kaart gebracht bij 33 miljoen geregistreerde boeren uit het hele continent. Daarbij werd onder andere vastgesteld dat de jaarlijkse omzet slechts een fractie bedraagt van een markt die in potentie goed is voor 2,3 miljard euro.

“Het CTA-rapport over digitalisering is een essentiële bron van informatie een geeft een basisinzicht in de stand van zaken rondom de digitalisering in de Afrikaanse landbouw,” aldus Janssen. “We zijn blij met dit rapport en alle bijbehorende kennis. Hiermee kunnen we de toekomstige groei van digitale instrumenten en diensten op het hele continent en daarbuiten meten.”

Uitbreiden naar lage- en middeninkomenslanden
WUR wil het monitoren van digitale instrumenten (platforms voor adviesdiensten, marktkoppeling en ketenintegratie) en opkomende technologieën (drones en robots) uitbreiden naar andere lage- en middeninkomenslanden wereldwijd. Met periodiek verzamelde data, trends en inzichten over digitalisering, kunnen beleidsmakers, bedrijven, ngo’s en donoren die binnen het voedselsysteem werkzaam zijn de transitie naar duurzame landbouw beter ondersteunen.

“WUR vindt het passend om met de nalatenschap van CTA voort te bouwen op het fundament dat het de afgelopen decennia heeft gelegd, met name op het gebied van digitale landbouw”, aldus professor Louise O. Fresco, voorzitter van de Raad van bestuur van WUR. “Ik hoop dat we bij WUR als katalysator kunnen fungeren voor het coördineren van investeringen in het digitale landbouwecosysteem buiten CTA’s werkterrein bestaande uit Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, en zo de voordelen van digitale innovatie kunnen helpen ontsluiten voor kleine boeren op het hele zuidelijk halfrond.”

Ibrahim Khadar, directeur van CTA, voegt daaraan toe: “Het is geweldig en enorm bevredigend om te zien dat een zo belangrijk CTA-initiatief door experts van WUR wordt voortgezet. Ik ben trots op de invloed van CTA op de agenda voor digitalisering in de landbouw. Digitalisering kan een doorbraak betekenen voor een duurzame verbetering van productiviteit en bestaansmiddelen, en zorgen voor een eerlijker speelveld voor plattelandsgezinnen."

Het Digital Agriculture Initiative van CTA is officieel overgedragen aan WUR tijdens een digitaal evenement op dinsdag 15 december.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven