Hondurese bananenexport op zijn gat na doortocht orkanen Eta en Iota

De schade veroorzaakt door de recente tropische stormen in Honduras dwingt de bananensector in het land de export tijdelijk op te schorten, zo deelt Julio Morales, coördinator Agribusiness van het Hondurese ministerie van Landbouw en Veeteelt (SAG), mee.

“We kunnen niet doorgaan met de bananenexport omdat de plantages te sterk hebben geleden onder de doortocht van de orkanen Eta en Iota. Bovendien zijn de toegangswegen naar vele plantages beschadigd'', legt Morales uit. Hij raamt dat de bananensector ongeveer een jaar zal nodig hebben om er weer bovenop te komen. Vele plantages zijn immers verwoest door de overstromingen en moeten opnieuw worden opgebouwd.

De economische verliezen zijn niet te overzien. De meeste bananen worden geteeld in de departementen Yoro, Colón en Cortés en zijn bestemd voor de export. "De exportbanaan moet van de beste kwaliteit zijn. Met de minste schade die de banaan oploopt, kan hij niet meer worden geëxporteerd. Het op de markt brengen van een banaan vereist immers zeer precieze processen, zoals bij het rijpen", legt hij uit.

De banaan is het op een na belangrijkste exportproduct van Honduras.

Bron: hondudiario.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.