Spaanse overheid laat Canarische tomaten- en komkommertelers niet in de steek na Brexit

De gewestregering van de Canarische Eilanden heeft aangekondigd dat de steun bestemd voor het transport van tomaten en komkommers naar het VK, de belangrijkste bestemming voor die Canarische producten, ook na de Brexit blijft doorloopt. Ook de transportsubsidies uit het Posei-programma, waarmee Europa de eilandengroep tegemoet komt vanwege haar afgelegen ligging, blijven gegarandeerd, zo zei de regionale minister van Landbouw, Alicia Vanoostende, in een verklaring.

Vanoostende heeft aangegeven dat een nieuwe steunregeling is vastgelegd in het POSEI-programma en dat in overleg met de Spaanse regering een nieuwe subsidie in het leven is geroepen om de aanpassing aan de nieuwe marktsituatie te ondersteunen. De nieuwe tegemoetkoming is vergelijkbaar met de vroegere transportsubsidie en is bedoeld voor de telers die niet meer kunnen genieten van de steunregeling voor export naar het VK.

Vanoostende kondigde ook aan dat haar ministerie samen met elk Canarisch tomatenexportbedrijf aan het kijken is of er voorstellen kunnen worden gedaan in de richting van teeltomschakeling en het competitiever maken van het bedrijf in kwestie.

De minister deed deze mededeling ter gelegenheid van haar bezoek aan de telersvereniging San Nicolás-Coagrisan, die momenteel druk bezig is met de tomatenoogst. In een werkvergadering met de algemeen directeur van Landbouw, Augusto Hernández, de voorzitter van de telersvereniging, Juan José del Pino, en de manager van de coöperatie, Román Díaz, heeft ze het actieplan van de gewestregering voor het voortbestaan van de sector uitgelegd.

Bron: Efe / lavanguardia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.