Werkomstandigheden in veel landen verre van ideaal

Ondanks coronapandemie bereikt Latijns-Amerikaanse bananenexport recordhoogte

Ondanks de grote logistieke problemen als gevolg van de lockdowns tijdens de eerste golf van Covid-19, heeft de Ecuadoraanse bananenexport in 2020 een recordhoogte bereikt. De export is met 5% gestegen ten opzichte van de eerste 45 weken van 2019 en met 10% ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande drie jaren. De voortdurende uitbreiding van de avocadoteelt en het beplante areaal hebben de schade als gevolg van de uitbarsting van de Sangay-vulkaan eerder dit jaar ruimschoots gecompenseerd.

Tegelijkertijd is de export van Colombia in de eerste 45 weken van 2020 met 8% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor, na een stagnatie in 2018 en 19, terwijl Costa Rica een toename van 3% laat zien, na een daling van de export sinds 2017.

In slechts één van de vier grote Latijns-Amerikaanse exportlanden, Guatemala, is het exportvolume licht gedaald (1%), waarmee een einde komt aan een zeer snelle stijging van de export in de afgelopen tien jaar. Het land blijft echter dominant op de Noord-Amerikaanse consumentenmarkt, waar bijna twee op de vijf verkochte bananen in Guatemala worden geteeld.

Andere kant van de medaille
De regionale vakbondsorganisatie Colsiba meldt echter dat deze recordprestaties in veel landen ten koste gaan van de werknemers en hun gezondheid: In Ecuador, is het aantal vaste contracten drastisch gedaald en zijn er niet genoeg maatregelen ter bescherming tegen het coronavirus.

In Costa Rica worden de werknemers onder druk gezet tot buitensporig lange werkdagen; in Guatemala respecteren veel producenten op de plantages in het zuiden van de Stille Oceaan de fundamentele arbeidsrechten niet en betalen ze in sommige gevallen zelfs niet eens het minimumloon.

Bron: bananalink.org.uk
Bron foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven