Achiel Ryckaert, Fresh Fruit Service

“Hoge uitbetaalprijs Morgana bevestigt het consumentenvertrouwen in de appel”

Tholen – Begin oktober werden de eerste Morgana-appels geoogst in Italië bij Melinda, de licentiehouder van Morgana in Italië. Achiel Ryckaert van ABCz group reisde voor de pluk van de appel af naar het gebied om de productie te bekijken. “Het klimaat in Val di Non blijkt zeer geschikt voor de teelt van Morgana. De kwaliteit is perfect en de uitzonderlijke smaak van de appel bevestigen het vertrouwen in Morgana. Vorig seizoen heeft Melinda bij verschillende supermarkten in Europa commerciële testen uitgevoerd en hieruit blijkt dat Morgana aanslaat bij de consument.”

“Doordat consumenten zo enthousiast zijn over de appel is de uitbetaalprijs voor Morgana de hoogste van alle clubappels die geteeld worden door de telers die bij Melinda zijn aangesloten. Daarnaast hebben de Morgana-bomen een hoge productie. Boomgaarden die in het tweede groeijaar zitten produceren gemiddeld 45 ton appels van zeer goede kwaliteit. Dat is een mooie productie voor een jonge boom. Over deze ontwikkeling zijn de telers en Melinda zeer positief en een verdere uitbreiding van het areaal gaat gestaag door”, aldus Achiel.

Ook in Duitsland waar de firma Krings licentiehouder is, zijn de ontwikkelingen positief. “De firma Krings was de eerste partij die de kwaliteiten van Morgana zag, mede door de goede resultaten die zijn behaald op de proeftuin Klein Altendorf, dat vlakbij het bedrijf gelegen is”, zegt Achiel. “Ook in Duitsland groeit de vraag vanuit de supermarkten en de uitbetaalprijs is hoog. Ondanks de lentenachtvorst waar de Duitse telers mee te maken hebben gehad, is de productie zeer goed te noemen. De kleuring zette goed door, waardoor er een hoog percentage klasse 1 appelen is geplukt in meerdere plukbeurten. Inmiddels is de afzet in volle gang en is de vraag groot.”

“In Nederland is de licentie van Morgana in handen van Veiling Zuid-Limburg en in België de Belgische Fruitveiling. In Nederland en België werd dit jaar voor het eerst op commerciële schaal geoogst en ook hier zijn de berichten positief. Samen met de vier partners richtte ABCz, de raseigenaar van de appel, de Morgana Apple Group op. Deze groep is er voor verdere ondersteuning en ontwikkeling van het appelras. Buiten Europa wordt Morgana commercieel aangeplant in Australië en Zuid-Afrika. Dit geeft wel aan dat het een appel is met veel potentieel en waar we de komende jaren nog veel van zullen horen”, besluit Achiel. 

Voor meer informatie:
Achiel Ryckaert
Fresh Fruit Service
Maagd van Gent 22
9988 Watervliet
+32 486 89 57 02
ach@freshfruitservice.com 
www.freshfruitservice.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven