Lockdown: Effecten voor de AGF-handel

"Nederland gaat op slot," dat was de boodschap die we gisteren van het kabinet meekregen. De lockdown die dezelfde nacht nog inging zal van kracht zijn tot en met 19 januari. Wat betekenen de maat-regelen voor de AGF-handel?

Retail, detailhandel, weekmarkten en groothandel
Niet-essentiële winkels moeten voor vijf weken de deuren sluiten maar de supermarkten en groenteboer mogen open blijven. Dat geldt ook voor de groothandel. Ook de weekmarkten worden niet verboden. Bijna alle beroepen binnen de AGF zijn ook aangeduid als cruciaal beroep.

Horeca
De deuren van de horeca waren al gesloten sinds medio oktober en daar verandert de verdere verstrenging niet veel aan. Wat wel meespeelt, is dat ook de restaurants van hotels dicht moeten. Hotelovernachtingen mogen maar dan zonder ontbijt, lunch en diner. 

Scholen
Lagere scholen, middelbare scholen en het hoger onderwijs moeten vanaf woensdag sluiten. De meeste scholen in Nederland zouden deze vrijdag al dicht gegaan zijn vanwege de kerstvakantie. In de eerste weken van het nieuwe jaar zal online les gegeven worden. Uitzonderingen zijn er voor de tentamens in het hoger onderwijs. 

Bezoek en reizen
Het maximaal aantal bezoekers gaat van 3 naar 2 personen. Een uitzondering is er op 24, 25 en 26 december waarbij men met 3 personen bij elkaar mag komen. Buiten gaat het om een maximale groepsgrootte van 2 personen of 1 huishouden. Boek geen reizen tot half maart, blijf zoveel mogelijk thuis en reis niet naar het buitenland is het devies voor de komende weken. 

Veerkracht en heropening NOW 3
Om ondernemingen te steunen die te maken krijgen met forse omzetdalingen door de coronacrisis heeft de overheid een aantal steun- en herstelpakketten ter beschikking gesteld. Deze steunpakketten 'ademen mee' met het omzetverlies dat een onderneming draait. De overheid heeft besloten de aanvraag voor de derde ronde NOW opnieuw open te stellen. Een aanvraag indienen kan nu tot 27 december

Bron: Rijksoverheid


 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven