Ondanks corona en kleine maten goed Siciliaans citrusseizoen verwacht

Het Siciliaanse Girasole Soc. Coop wordt gezien als een belangrijke maatstaf als het gaat om citrus. Het citrus wordt al meer dan 20 jaar geteeld in Paternò, dat is gelegen op de hellingen van de Etna in de provincie Catania. In vergelijking met vorig seizoen is het aanbod met 30% toegenomen. Verkoopmanager Giovanni Scavo vat de trend van dit seizoen kort en bondig samen: “Meer hoeveelheden, kleiner kaliber.”

Giovanni Scavo

Coöperatie Girasole wordt geleid door de familie Tripoli en is lid van het Consortium voor de bescherming van Arancia Rossa di Sicilia IGP. De commerciële kalender van Girasole beslaat het hele jaar en bestaat uit vroege en late rassen. Het belangrijkste citrus zijn de sinaasappelrassen Navel, Tarocco, Moro, Sanguinello, Nova clementines en late mandarijnen van Ciaculli, abrikozen, perziken en nectarines.

De coöperatie is uitgerust met een installatie voor hernieuwbare energie die het mogelijk maakt om zelfvoorzienend te zijn in de cyclus van opslag en verwerking. Hiermee is Girasole één van de eersten die schone energie gebruikt met een lage milieu-impact en minimale vervuiling.

“Vanaf het voorjaar tot begin november hebben we te maken gehad met droogte en dat heeft ertoe geleid dat de kwaliteit van het citrus is toegenomen. Helaas hebben we nu te maken met hevige regen, waardoor de oogst wordt bemoeilijkt. We verwachten dan ook een goed jaar tegemoet te gaan, ook al zijn de sinaasappelen van middelgroot kaliber. Dit is een variabele die wordt veroorzaakt door klimatologische factoren, wat zich vertaalt in een daling van de prijzen. De prijzen zijn ook onderhevig aan de economische situatie waarin Italië zich momenteel bevindt”, zegt Scavo.

Carmelo Tripolo, directeur van Girasole Soc. Coop. 

De Siciliaanse markt voor citrus heeft te lijden onder de aanhoudende pandemie, dat leidt tot de sluiting van de lokale markten en de horeca in heel Italië.

Het citrus van Girasole verstevigt jaar na jaar zijn positie op de markten. Het komt voor dat het aanbod de vraag overtreft en dat heeft invloed op de afzetprijzen. Dat is ook nu het geval met prijzen die onder het gemiddelde liggen. De grote spelers op de markt kunnen hun prijzen daarentegen hoog houden en zijn niet bang voor hun concurrenten.

Sinds november is de oogst van de Naveline in volle gang en dit zal doorgaan tot de eerste week van januari en het seizoen van de Tarocco Nucellare is een aantal dagen geleden van start gegaan. In week 52 begint het seizoen van de Moro sinaasappel, die op 300 hectare wordt verbouwd.

“De gewone sinaasappelen worden louter afgezet op de binnenlandse markten en niet in het buitenland vanwege de vele mondiale concurrentie en de voortdurende prijzenoorlog. De Siciliaanse bloedsinaasappelen worden daarentegen wel afgezet op de buitenlandse markten en onze positie aldaar wordt almaar beter”, zegt directeur Carmelo Tripoli.

Mario Tripolio, productiemanager bij Girasole Soc. Coop.

“We hebben Duitsland al benaderd en er is veel vraag uit Noord-Europa. Het Moro ras laat nog even op zich wachten, omdat we graag zouden zien dat de pigmentatie nog iets verbetert. Nu het weer verandert en de temperatuur het juiste bereik heeft, is het een kwestie van dagen.” 

Girasole is al een aantal maanden bezig met de marketing voor het komende seizoen. “Ons logo en ook de verpakking worden opnieuw ontworpen, met het oog op de versterking van ons digitale kanaal. We hebben veel nieuwe dingen in het verschiet en deze maken we binnenkort kenbaar. We willen een frisse wind door het bedrijf laten waaien, geheel in lijn met de investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan, zodat de waarde van zowel onze gewassen als ons team kan worden verhoogd”, besluiten Tripoli en Scavo.

Voor meer informatie:
Giovanni Scavo
Il Girasole Soc. Coop.
VIA Francesco Petrarca, 51
95047 Paternò (CT) - Italië
+39 95 623 381
info@ilgirasolearance.com
www.ilgirasolearance.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven