Evofenedex: 'Tekort aan containerschepen in de vaart onhoudbaar'

Het tekort aan containerschepen in de vaart en daarmee ook aan containers in Europa is onhoudbaar geworden, aldus evofenedex. De organisatie roept rederijen in de containerlijnvaart op om per direct meer schepen in de vaart te brengen. Op deze wijze kunnen lege containers worden geherpositioneerd, congestie in havengebieden worden verlicht en onveilige situaties worden voorkomen.

Volgens ondernemersvereniging evofenedex zitten containerschepen overvol, waardoor er onveilige situaties ontstaan en de kans op het verlies van lading groter is geworden. Zo heeft een schip onlangs 200 containers verloren op de Waddenzee. Het schip ONE Opus zou zelfs meer dan 1.800 containers zijn kwijtgeraakt op de route tussen Azië en de VS. Het verlies aan containers zorgt voor onherstelbare schade aan de natuur, en handels- en productiebedrijven lijden schade door het verlies van hun goederen.

Opeenstapeling van problemen
De huidige situatie leidt volgens evofenedex tot een opeenstapeling van problemen: er is een tekort aan beschikbare containers, de congestie in havengebieden neemt toe, lading van handels- en productiebedrijven wordt geweigerd door een tekort aan transportcapaciteit, tarieven stijgen tot recordhoogte en toeslagen stapelen zich op. Er ontstaan steeds meer onveilige situaties, terwijl rederijen in de containerlijnvaart recordwinsten boeken.

Noodzaak van actieplan
Het ontbreekt de rederijen in de containerlijnvaart aan argumenten om nog langer schepen uit de vaart te houden, aldus evofenedex. Een duidelijk actieplan van hun kant is nu nodig om deze onhoudbare situatie op te lossen. De European Shippers’ Council (ESC) heeft het probleem van het ontbreken van transportcapaciteit in de containerlijnvaart en de gevolgen daarvan ook aangekaart bij de Europese Commissie.

Bron: Evofenedex


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.