Protestacties boeren zorgen voor lege schappen in de supermarkt

Opnieuw werden er dit weekend DC's van de supermarkten geblokkeerd door boze boeren en telers. De boeren voeren actie omdat de supermarkten volgens hen te weinig voor hun producten betalen. Ze willen dat er een speciaal keurmerk komt voor landbouwproducten waar dan ook een goede prijs tegenover staat. De FDF heeft een dergelijk keurmerk al geïntroduceerd onder de naam FarmerFriendly.

De DC's van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl werden onder andere geblokkeerd door protesterende boeren. Jumbo-topman Frits van Eerd werd ook thuis door de boeren bezocht die de boeren overigens ook te woord stond. Aldi en Lidl gaven van de week met de boeren in gesprek te willen over eerlijke prijzen. Albert Heijn blaast de gesprekken af omdat de nieuwe acties tegen de gemaakte afspraken in gaan. 

Door de blokkades raakten in veel supermarkten de schappen leeg en konden ook online boodschappen niet worden bezorgd. Vooral mensen in de Achterhoek werden daardoor getroffen.

Het CBL laat weten dat blokkades van distributiecentra onacceptabel zijn. “Met de kerstdrukte en het coronavirus is het compleet onacceptabel”, aldus een woordvoerder van de branchevereniging van supermarkten. “Lege winkelschappen zorgen ervoor dat mensen op een ander moment terug moeten komen. Dat zorgt voor extra drukte en lange wachttijden in de supermarkt.”

‘Protestacties van landbouwondernemers waarvan een grote groep andere hardwerkende ondernemers regelrecht slachtoffer is, kunnen niet door de beugel. Zeker niet in deze tijd. Ik begrijp natuurlijk heel goed dat de boeren óók opkomen voor hun bestaan, maar het kan niet de bedoeling zijn dat ze daarmee andere ondernemers in de wielen rijden. Dat is onacceptabel en oncollegiaal.’ Dat zegt TLN-voorzitter Elisabeth Post als reactie op de boerenprotesten vandaag bij distributiecentra in Veghel en Woerden. Daar blokkeren enkele tientallen tracktoren de in- en uitgang, waardoor vrachtwagens urenlang stil staan. ‘Onze chauffeurs en transporteurs verdienen hun geld beroepsmatig op de weg en hebben niet de luxe om thuis te werken. Toch zijn zij de dupe van dit soort acties, terwijl ze er niets mee te maken hebben. Door met trekkers distributiecentra of bedrijven te blokkeren treffen ze onze transportbedrijven die bovendien voor ons allemaal in touw zijn.’

Bron: AD, Omroep Brabant, Trouw, Distrifood, Nieuwe Oogst, NOS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven