Kerstdiners gecanceld: Zweedse groenteteler verkoopt nu boerenkoolbomen

Teler Ulf Engström runt het Zweedse familiebedrijf Trädgårn Södertälje, dat al zo’n 150 jaar groenten en fruit teelt. Totaal worden er op 4 hectare grond 40 verschillende soorten biologische groenten geteeld, die zowel aan de horeca als aan groothandels en particulieren worden verkocht.

In deze tijd van het jaar staat boerenkool centraal, maar de verkoop valt door de coronacrisis tegen. Normaal verkoopt Engström zo’n anderhalve ton boerenkool per week. Ongeveer 90 procent daarvan gaat naar kerstdiners in restaurants. Nu bestellen de restaurants slechts 25 procent van wat ze normaal gesproken inkopen.

Boerenkoolboom in pot
Als alternatief voor de horeca richtte Engström zich in eerste instantie op de detailhandel, maar hij kwam al snel tot de conclusie dat het verpakken veel te tijdrovend is. Toen werd het tijd om een oud idee te proberen: “We hadden 3 jaar terug wat doorgegroeide boerenkoolplanten die we in de pot lieten in plaats van ze uit te planten. We vonden de boerenkoolboompjes er leuk uitzien, maar het was meer een grapje. Het idee dat particulieren zo’n pot op hun balkon wilden, sloeg toen ook niet echt aan. Dat is dit jaar wel anders: de verkoop gaat veel beter dan verwacht. De eerste week hebben we 200 boompjes verkocht, zowel aan bedrijven als aan particulieren. Het compenseert de kerstdiners niet, maar vangt wel een deel op. We hebben nu nog twee ton boerenkool over en we hopen dat we nog een ton kunnen verkopen.”

Zelfpluk neemt elk jaar toe
Ondanks de tegenslag in de boerenkoolverkoop, kijkt Engström terug op een redelijk goed jaar dankzij andere producten en werkzaamheden: “De zelfpluk neemt elk jaar toe en was vooral dit jaar heel populair. Ook de verkoop in onze winkel is gestegen: mensen kochten bijvoorbeeld ook meer planten om thuis te kunnen telen. Totaal gezien is de omzet dit jaar zo’n tien procent minder dan vorig jaar. Ik denk dat de horeca het nog wel een tijdje zwaar heeft, maar hopelijk is alles volgende zomer weer een beetje normaal.”

Bron: atl.nu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.