Europa is wereldleider in de teelt van gecertificeerde citroenen

Met gemiddeld 1.200.000 ton per jaar is Europa wereldleider in de teelt van citroenen. Dankzij een uniek teeltmodel voldoet het Europese fruit aan de hoogste gecertificeerde kwaliteitsnormen op het gebied van voedselveiligheid, traceerbaarheid en duurzaamheid.

Ongeveer 60% van de Europese citroenen worden geteeld in Spanje. De klimatologische omstandigheden van het Middellandse Zeegebied zijn ideaal voor de teelt van dit fruit dat rijk is aan vitamine C.

Leiderschap op basis van verdienste
De sector werkt al jaren aan een “Handboek inzake werkzame stoffen en aanbevelingen voor gewasbescherming”, dat telers helpt bij de keuze van de juiste plaagbestrijding, de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en de verbetering van de naoogst-behandeling om een zo gezond en natuurlijk mogelijke citroen te bekomen.

Daarnaast promoot de Europese citroensector ook een "Handleiding met aanbevelingen inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen" die drie werkterreinen beslaat. De handleiding geeft richtlijnen om toegevoegde waarde te genereren en tezelfdertijd toe te werken naar sociale, economische en ecologische duurzaamheid op middellange en lange termijn.

Zo certificeren GlobalGAP en GRASP de Europese citroen als een veilige teelt die het gebruik van hulpbronnen vermindert en waarin rekening wordt gehouden met de gezondheid en de veiligheid van de werknemers, het milieu, de biodiversiteit en de volgende generaties.

De Europese citroensector, die de campagne Welcome to the Lemon Age heeft gelanceerd, richt zich ook op het genereren en het eerlijk verdelen van de toegevoegde waarde onder partners en aandeel-houders, rekening houdend met marktomstandigheden. Om deze reden moeten alle handelscontracten van citroenen in Spanje worden opgesteld met een typecontract volgens enkele strenge voorwaarden die zijn vastgelegd in Wet 12/2013 betreffende de Voedselketen en die zijn samengevat in het Wetboek van Goede Praktijken voor de Handel in Voedingsproducten (CBPCA), uitgevaardigd door het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening.

Bron: telecinco.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.