Optimisme nu late Zuid-Afrikaanse druiven haastig op de markt worden gebracht

Ruwweg 95% van de Zuid-Afrikaanse druivenoogst wordt geëxporteerd en de huidige vertraging in het seizoen heeft ertoe geleid dat het fruit nu haastig op de markt wordt gebracht zodat het hier nog op tijd voor de feestdagen arriveert. 

Dit heeft Willem Bestbier laten weten, directeur van de South African Table Grape Industry (SATI). Hij vertelde dat de vertraging te maken had met de late rijping van het fruit na het uitzonderlijke koele voorjaar en begin van de zomer. " Het zal de logistiek onder druk zetten met name in onze havens, waar de congestie overigens momenteel wel goed wordt aangepakt."

Volgens www.farmersweekly.co.za zou Bestbier ook hebben gezegd dat het verpakken in de vroege teeltgebieden minimaal 10 tot 14 dagen vertraging heeft opgelopen.  

“Onze eerste vooruitzichten voor het vroege fruit van het zuidelijk halfrond op noordelijke markten zijn bemoedigend en de prijzen lijken hieraan mee te werken in de zin dat zij een vlotte afzet zullen ondersteunen." 

Zo'n 70% van de Zuid-Afrikaanse druivenexport is bestemd voor Europa en het VK, terwijl het overige deel wordt verspreid over markten in Azië, het Midden-Oosten, Canada en de VS.

Eind oktober werd de eerste oogstraming voor het seizoen 2020-2021 bekendgemaakt, met een oogst die tussen de 65 en 69,8 mln dozen (4,5 kilo) geraamd. 

"Dit wijst op een terugkeer naar het normale niveau van de sector en hierin komt ook de marginale uitbreiding van het areaal van de afgelopen zes jaar tot uitdrukking."

De afgelopen zes jaar bedroeg de oogst 66,2 mln in 2019-2020, 61,1 mln in 2018-2019, 62,1 mln in 2017-2018 en 67,6 mln in 2016-2017 (dozen van 4,5 kilo). 

Anton Viljoen, een druiventeler die actief is in de regio's Hex en Berg River, vertelde dat hij vanwege de latere start van de oogst wellicht het afzetvenster voor het vroege fruit in de aanloop naar kerst mis zou lopen. "De voornaamste afzetmarkten voor de vroege druivenrassen zijn Europa en het VK en het duurt ongeveer drie weken tot het geoogste fruit op deze markten in de winkelschappen ligt." 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.