Positieve feedback Siciliaans citrusseizoen

Op Sicilië, aan de voet van de Etna, wordt het beste citrus geteeld op ongeveer 1.100 hectare, van vroege tot late rassen en het is dan ook niet verwonderlijk dat de bloedsinaasappel juist in dit gebied is ontwikkeld. Het gaat om de rassen Tarocco, Moro en Sanguinello, die inmiddels zijn erkend en gecertificeerd met een Beschermde Geografische Aanduiding. Veel leden van telersorganisatie Esperidio zijn actief in het gebied rond de Etna en volgens de wet zijn alle telers verplicht om de principes van duurzame tuinbouw te respecteren.

“De consument wil graag goede en lekkere sinaasappelen eten, maar ook dat deze zijn geteeld met respect voor het natuurlijke evenwicht en het landelijke erfgoed. In de afgelopen jaren is dit sterk toegenomen. Daarom passen wij het aanbod aan”, zegt Lino Catena, voorzitter van de telersorganisatie.

Het sinaasappelseizoen 2020/2021 is momenteel in volle gang met gewassen van middelgroot kaliber van goede kwaliteit. Het koude weer, dat op het juiste moment zijn intrede deed, versnelt het kleuringsproces van de sinaasappelen. Er is volop vraag en de Siciliaanse sinaasappelen worden door veel retailers gewaardeerd.

“We krijgen positieve feedback over de kwaliteit, de certificaten en de traceerbaarheid. In de loop der jaren hebben we hard gewerkt aan het merk, vooral op buitenlandse markten”, zegt Catena.

“Onze kracht zit hem in de teelt en afzet van de Tarocco di Sicilia, een unieke sinaasappel die zijn kenmerken verkrijgt dankzij de eigenschappen van de vulkanische bodem. Met betrekking tot duurzaamheid hebben we een aantal testen uitgevoerd, zowel in het veld als na de oogst, en de resultaten klopten met wat we hadden gehoopt; we telen de Tarocco sinaasappelen zonder dat dit impact heeft op het milieu. Vanaf week 51 starten we met de afzet van de Tarocco in het buitenland en in week 52 met de Moro.”

De faciliteit van Esperidio beschikt over innovatieve verwerkingslijnen met een hoge capaciteit, waarmee kan worden voldaan aan de behoeften van de markt. Dit wordt bereikt door een nauwgezette planning in elke fase, zodat de klant verse en natuurlijke sinaasappelen krijgt. Zowel tijdens de oogst als verwerking blijven de gewassen vrij van behandelingen.

Het doel van het bedrijf is om vanaf dit seizoen citrus aan te bieden dat is verpakt in een reeks recyclebare, composterende of biologisch afbreekbare verpakkingen.

“Bij de opening van dit seizoen zijn we gestart met onze duurzame revolutie, die gericht is op het bereiken van hoge parameters qua ecologische duurzaamheid, economische impact, technisch-industriële prestaties en perceptie van de consument. Daarom hebben we voor het met Esperidio Sostenibile verschillende milieuvriendelijke verpakkingen en hebben we het plastic met meer dan 50% gereduceerd”, zegt Catena.

De kartonnen verpakking die wordt gebruikt bevat materialen uit duurzame bosbouw en zijn gecertificeerd met het FSC-label (Forest Stewardship Council). Zelfs de gebruikte etiketteertechnologieën zijn volledig composteerbaar en voldoen aan de hoogste kwaliteits- en voedselveiligheidsnormen.

Alle verpakkingen met het merk O.P. Esperidio zijn voorzien van een QR-code, waarmee de consument inzicht krijgt in de doelstellingen en bijdragen van het bedrijf in de richting van deze nieuwe duurzame oplossingen.

“We zijn ervan overtuigd dat duurzaamheid een fundamentele aankoopmotor is en dat draagt bij aan de positionering van een merk. Duurzaamheid is niet alleen een proces dat de consument ten goede komt, maar het is het resultaat van een deugdzaam pad dat het milieu respecteert en tegelijkertijd goede en gezonde gewassen produceert. In overeenstemming met deze visie hebben we ook zonnepanelen geïnstalleerd om het energieverbruik te verminderen”, concludeert Catena.

Voor meer informatie:
Lino Catena
O.P. Esperidio
Contrada Poggio Rotondo
95046 Palagonia (CT) - Italië
+39 095 7953653
+39 335 8165636
info@opesperidio.eu 
www.opesperidio.eu 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven