Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jaaroverzicht 16-30 juni

Vraag naar kersen 'enorm', luchtvracht skyhigh en steenfruit een drama

De kersen uit Nederland en België komen in de tweede helft van juni weer op de markt. De vraag is enorm volgens de telers en handelaren en het aanbod maar beperkt. Goede kiloprijzen worden daardoor genoteerd. De Zuid-Afrikaanse sinaasappelen doen het ook goed in juni. Er worden zelfs navels verkocht als perssinaasappelen op de markt. Prijzen van 17 euro voor een karton zijn geen uitzondering. Voor aardbeien blijven de prijzen eveneens hoog in deze periode ondanks meer aanbod. De Braziliaanse real is namelijk flink gedevalueerd. Voor sommige producten als gember betekent dat echter ook dat men makkelijker kan concurreren met bijvoorbeeld het Chinees product. 

Exotisch fruit krijgt echter de klappen door de torenhoge prijzen bij de luchtvracht. Ook paprika’s hebben daar last van. Media juni worden er dan ook paprika’s per reefercontainer richting de VS gestuurd. Met limes loopt het ook niet lekker. Niet alleen omdat de vraag vanuit de horeca nog altijd niet lekker loopt en omdat productielanden als Brazilië een enorme hoeveelheid groenten en fruit naar de EU hebben getransporteerd.

Verder deze maand komt Greenyard met mooie cijfers naar buiten. Co-ceo Mark Zwaaneveld spreekt van herstel en dat het bedrijf op weg is om weer financieel gezond te worden en zal klaar zijn voor duurzame groei. De omzet ging met 3,8% omhoog maar netto blijft het bedrijf nog wel in het rood staan. Toch daalde het aandeel van Greenyard de volgende dag met 10% wat te wijten zou zijn aan de voorzichtige winstverwachting.

Medio juni ging ook de eerste paal de grond in voor de nieuwbouw van de Koninklijke Vezet. Het wordt een iconisch gebouw met elementen die verwijzen naar de zuurkoolfabriek zoals die in 1914 was opgericht. Het worden drie verdiepingen met ruimte voor ongeveer 140 medewerkers. Midden 2021 moet de nieuwbouw gereed zijn.

Ook Burg Machinery breidde uit met 4.000 vierkante meter aan nieuwe ruimte. Daarvoor werden twee hallen aan het bestaande pand gebouwd. Bij BerryWorld wordt er ondertussen ook hard gewerkt aan de nieuwbouw maar daarover meer verder in het jaar.

Ondertussen blijft het ook regenen in Spanje. Hagelbuien treffen de regio’s van Lleida en Huesca waar veel steenfruit vandaan komt. In enkele regio’s loopt de schade op tussen de 60-100%. In andere delen dan weer tussen de 20-30%. In de maand maken ook de Nederlandse uiensorteerders zich enigszins zorgen over het aankomende aanbod van de nieuwe uienoogst. De regenval in die week was net op tijd voor de plantuien. Voor de Opperdoezers was de droogte dan weer ideaal voor de groei. Wel kwamen ze wat later uit de grond omdat ze later zijn geplant. 

De verkoop van het hardfruit in de tweede helft van het seizoen was ook positief met vooral een sterke vraag in Europa toen het coronavirus zijn intrede deed. "Tot en met januari verliep het hardfruitseizoen maar zozo. Toen was het krapjes en lag de prijs maar net boven kostprijs. Maar daarna is de prijs gaan stijgen en is het een mooie tweede helft van het seizoen geworden,” aldus Martijn Vogelaar van fruitbedrijf Fruvo.

De eerste blauwe bessen van Belgische bodem kwamen ook weer op de markt. De vorstschade was in vele gevallen verwaarloosbaar. Bij kwekerij Mulders in Poppel waren ze in ieder geval tevreden over de kwaliteit van de Duke en de hoge vraag op de markt.



In de verpakkingswereld was er deze maand ook nieuws te melden. Argos overhandigde namelijk de eerste verpakking van olifantsgras ooit binnen de AGF-sector aan Valstar. Argos, Valstar en Vibers introduceerden al tijdens de Fruit Logistica de duurzame kartonnen AGF-verpakking gemaakt van lokaal geteeld olifantsgras, een alternatieve grondstof voor verpakkingen. 

Eind juni viert Prominent haar 25-jarige jubileum. Voorzitter Jack Groenewegen ging daarom langs bij de telers voor een bakkie koffie. “Helaas kan het geplande feest niet groots en samen gevierd worden door het coronavirus. Maar daar hebben we iets op gevonden”, aldus Jack. “Er is taart voor iedereen, en alle medewerkers, uitzendkrachten en medewerkers van de telers krijgen een zomers cadeau overhandigd.” 

Helaas gaan de criminele activiteiten waar onze sector vaak last van heeft ook gewoon door in de zomermaanden. De douane in Rotterdam vist 100 kilo cocaïne van tussen de bananen. In het Braziliaanse Suape haalt men er 808 kilo van tussen de bananen welke bedoeld waren voor Antwerpen. De Groot  wordt deze maand opnieuw het slachtoffer van criminelen als de deur van een medewerker in brand wordt gestoken