Francisco Sánchez, Onubafruit: "Frambozenafzet en -prijzen zijn herstellende"

"Zonder tegenslagen moet Huelva dit jaar in staat zijn de helft meer blauwe bessen te oogsten"

De zachtfruittelers in Huelva concentreren zich momenteel op de oogst en afzet van frambozen, waarvan de productie dit jaar iets lager uitvalt, maar ook van de vroegste aardbeienrassen. Het aardbeien-areaal in de Zuid-Spaanse provincie is dit jaar min of meer hetzelfde als dat van vorig jaar. Bij de blauwe bessen worden er dan weer aanzienlijk grotere volumes verwacht in vergelijking met de lage opbrengst van 2019, zo vertelt Francisco Sánchez, manager van de tweedegraadscoöperatie Onubafruit.

Resultado de imagen de onubafruit freshplaza frambuesas y fresas

“In de laatste twee weken van november hebben we door een productiepiek en de aanwezigheid van frambozen van andere herkomstlanden meer druk op de prijzen waargenomen. De prijzen gingen achteruit en sommige telers hebben noodgedwongen hun fruit moeten afleiden naar de verwerkende industrie. Na deze mindere periode, die overigens niet zo uitgesproken was als eind november vorig jaar, trekt de vraag stilaan weer aan en stijgen de prijzen naar een hoog maar aanvaardbaar niveau. Dat heeft ook veel te maken met het feit dat er dit jaar, als gevolg van de moeilijke afzet van vorig jaar, tussen de 10 en 15% minder frambozenplanten zijn aangeplant. Deze areaalafname heeft ongetwijfeld bijgedragen aan een meer evenwichtige relatie tussen vraag en aanbod op dit moment. Ik verwacht dat de markt voor frambozen goed zal blijven tot april, enkele prijsschommelingen buiten beschouwing gelaten. Op dat moment begint immers de pluk van de doordragende rassen en zal er ook aanvoer zijn van frambozen uit andere Europese landen”, legt de manager van Onubafruit uit. De tweedegraadscoöperatie zal naar verwachting dit seizoen ongeveer 12.000 ton frambozen op de markt brengen.

Aardbeien zijn er volgens Francisco Sánchez misschien iets minder geplant in vergelijking met vorig jaar. “De opbrengst zal in de lijn liggen van die van vorig seizoen, maar we verwachten een iets betere kwaliteit en minder problemen in het algemeen. Zo hadden we vorig seizoen een gebrek aan arbeidskrachten ten gevolge van het uitbreken van het coronavirus. Het is merkwaardig dat de prijzen van vorig seizoen van de hoogste ooit waren en de rentabiliteit van de teelt toch gering was. Er waren immers kwaliteitsproblemen waardoor de uiteindelijke bestemming van veel aardbeien de verwerkende industrie was. Voor dit seizoen verwachten we een rustiger verloop, maar we zullen ons waarschijnlijk wel moeten instellen op iets lagere prijzen”. Onubafruit voorziet in 2020/2021 zo'n 33.000 ton aardbeien op de markt te brengen.

De coöperatie teelt ook ongeveer 16.000 ton blauwe bessen per jaar, goed voor ongeveer 25% van de totale productie van dit fruit in Huelva. “Vorig jaar zorgden de kou en overvloedige regenval voor een daling van de oogst met ongeveer 40%. Dat werd evenwel mooi gecompenseerd door hogere prijzen. Als het weer het toelaat, moeten we dit jaar in staat zijn die volumes weer op te rakelen en zelfs hogere opbrengsten te behalen dankzij de gestage toename van de volumes op de percelen met jonge planten. Huelva zou dit seizoen wel eens de helft meer blauwe bessen kunnen oogsten dan vorig jaar. De andere kant van de medaille is dat dit voor de nodige prijsdruk kan zorgen. We mogen niet vergeten dat de markt vorig jaar, op het moment dat de oogst nog niet te lijden had onder de slechte weersomstandig-heden, reeds verzadigd was. Dit seizoen zullen we er het hoofd moeten bijhouden en alles tot in de puntjes moeten plannen. Gelukkig zijn wij hier alvast goed op voorbereid”, zegt Francisco Sánchez.

Het areaal vroege blauwe bessen blijft groeien in Huelva, zo zegt de manager van Onubafruit, die denkt dat Spanje Chili wel eens zou kunnen verdringen op de Europese markt. “Chili gaat meer en meer de markt moeten delen met onze blauwe bessen. De tijd zal uitwijzen wie met de beste rassen op de proppen komt en wie het meest competitief is, maar Spanje heeft zeker het voordeel van de nabijheid. In Huelva wordt de komende jaren ook een omschakeling naar productievere rassen met een betere smaak verwacht”, besluit Francisco Sánchez.

Voor meer informatie:
Tel.: +34 959 54 08 44 (Spanje)
onubafruit@onubafruit.com
www.onubafruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven