Eerste ruimteradijs is een feit

NASA-astronaute Kate Rubins viel de eer te beurt de eerste radijs aan boord van het internationale ruimtestation ISS te oogsten. De teelt ervan vindt plaats in het kader van het Plant Habitat-02-experiment, dat tot doel heeft te onderzoeken welk verse producten in de ruimte kunnen worden geteeld om de bemanning te voorzien van voedsel op lange missies. Het experiment heeft aangetoond dat radijzen er kunnen groeien in verschillende bodems en onder verschillende soorten lichtomstandigheden. De beslissing om de teelt van radijzen uit te proberen, heeft te maken met het feit dat de groente voedzaam is, snel groeit en genetisch vergelijkbaar is met Arabidopsis, een soort kruidachtige plant die het onderwerp is geweest van veelvuldig onderzoek in een microzwaartekrachtomgeving.

"Radijs is een ander soort gewas dan de bladgroenten of de dwergtarwe die astronauten eerder op het ruimtestation teelden in het kader van het Avdanced Plant Habitat-programma", liet Nicole Dufour, manager van het programma APH, weten in een verklaring in het Kennedy Space Center van de NASA. "Door een verscheidenheid aan planten te telen, kunnen we bepalen welke het best gedijen in omstandigheden van gewichtloosheid en welke de beste voedingsbalans bieden aan astronauten tijdens langdurige missies."

In tegenstelling tot eerdere experimenten in het kader van de programma’s APH en Vegetable Production System (Veggie), waarbij poreus kleimateriaal werd gebruikt dat vooraf was geladen met meststoffen met langzame afgifte, is deze proef gebaseerd op nauwkeurig gedefinieerde hoeveelheden mineralen. Het is net die precisie die een betere vergelijking mogelijk maakt van de voedingsstoffen die door planten worden opgenomen en geleverd.

De kweekkamer maakt ook gebruik van breedspectrum Ledverlichting met rode, blauwe, groene en witte lampen om een verscheidenheid aan licht te bekomen en zo de plantengroei te stimuleren. Geavanceerde systemen geven de planten water, terwijl camera’s en meer dan 180 sensoren in de kweekkamer de onderzoekers van het Kennedy Space Center in staat stellen de plantengroei te volgen en de niveaus van vochtigheid, temperatuur en koolstofdioxide te regelen.

De volgende video van de NASA toont versneld het 27 dagen durende groeiproces van de radijzen op het ruimtestation.

Bron: Europa Press / lasprovincias.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.