Om zaken te blijven doen na Brexit

Verenigd Koninkrijk en Egypte tekenen associatieverdrag

Sir Geoffrey Adams, de Britse ambassadeur in Egypte, heeft een verdrag ondertekend met de Egyptische onderminister van Buitenlandse Zaken voor Europa, Badr Abdelatty, om de politieke en handelsbetrekkingen tussen de twee landen te versterken. 

De overeenkomst zal Britse bedrijven en consumenten de kans geven te blijven profiteren van de preferentiële toegang tot de markt nadat de overgangsperiode is verstreken, hetgeen de handel en investeringen een impuls zal geven. 

Naast het zekerstellen van de handel zal het akkoord ook een raamwerk voor samenwerking en de verdere ontwikkeling van politieke, economische, sociale en culturele relaties bieden. Het VK streeft naar het versterken van haar banden met Egypte en het opbouwen van een samenwerking op bepaalde belangrijke terreinen, waaronder onderwijs, milieu en mensenrechten. 

Het verdrag omvat de tariefvrije handel in industriële producten en de liberalisering van de handel in landbouw-, visserij- en voedselproducten, hetgeen zowel Britse als Egyptische bedrijven forse besparingen op zal leveren.

De totale handel in goederen en diensten tussen het VK en Egypte bereikte in 2019 een waarde van €3,9 mld.

Dominic Raab, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, is blij met het verdrag: "Dit verdrag benadrukt de kracht van de samenwerking tussen het VK en Egypte en onze gezamenlijke ambitie om deze uit te breiden op het gebied van een aantal belangrijke zaken. Sterke handelsrelaties en meer investeringen zullen bijdragen aan de groei van onze economieën en een beter herstel na de pandemie."

Liz Truss, minister voor Internationale Handel: "Dit verdrag is een duidelijk bewijs van het streven van het VK naar een nauwe bilaterale samenwerking met Egypte en zal de handel en investeringen in de toekomst versterken. Het zal voor zowel Britse als Egyptische bedrijven nieuwe kansen creëren en hen de zekerheid bieden dat zij handel kunnen blijven drijven. Het VK probeert verdagen te sluiten die de Britse werkgelegenheid ten goede komen, aanzienlijke besparingen opleveren en bijdragen aan het herstel na de Covid-19-pandemie."

Egypte is een belangrijke exportmarkt voor het VK en vertegenwoordigde in 2019 een waarde van €2,5 mld (€1,7 mld goederenexport en €888 mln diensten). Tot de voornaamste exportproducten naar de Egyptische markt behoorden vorig jaar metaalertsen (€258 mln), evenals medicinale en farmaceutische producten (€121,9 mln). Consumenten en bedrijven zullen kunnen blijven profiteren van een groter aanbod aan en lagere prijzen van Egyptische importproducten. In 2019 behoorden elektrische halffabricaten (€212 mln) en groenten en fruit (€175,8 mln) tot de voornaamste Egyptische importproducten in het VK.

Nabil Besri, algemeen directeur bij GlaxoSmithKline (GSK) Noord-Afrika: "Als groot Brits gezondheidszorgbedrijf in Egypte verwelkomt GSK dit handelsverdrag tussen Egypte en het VK. Deze belangrijke overeenkomst zal de continuïteit van de nauwe zakelijke samenwerking tussen onze landen waarborgen en Britse investeerders in staat stellen om te blijven profiteren van een sterk en gezond investeringsklimaat in Egypte. We zijn zeer optimistisch over de toekomstige ontwikkelingsmogelijkheden in Egypte en voorzien een verdere groei onder dit verdrag, die in het belang zal zijn van zowel de Britse als Egyptische economie."

Anthony Pile, voorzitter van Blue Skies: " Als Brits bedrijf dat de afgelopen 18 jaar fors geïnvesteerd is in Egypte beschouwen wij de voortzetting van het vrijhandelsverdrag tussen Egypte en het VK als cruciaal. Deze overeenkomst is essentieel om banen zeker te stellen, de welvaart en duurzaamheid te waarborgen en de economische groei in zowel Egypte als het VK aan te jagen. In het huidige internationale klimaat hebben we de garantie van een naadloze voortzetting van de vrije handel nodig om de toekomst van ons bedrijf zeker te stellen."

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven