Moeilijk jaar voor Bulgaarse aardappeltelers

Beperkingen op het toerisme en de horeca sector hebben de vraag naar lokale productie en de prijzen drastisch verlaagd.

Aardappeltelers ontvangen in 2020 steun t.w.v. 3.706,62 BGN per ha. De steun omvat een subsidie ​​in de vorm van rechtstreekse betalingen, staatssteun en noodmaatregelen om de gevolgen van de COVID-crisis te boven te komen.

De extra middelen uit dit bedrag wegens de pandemie zijn ten waarde van ongeveer 1.000 BGN / ha. "Ter vergelijking: de lidstaten die aardappelen telen en in Bulgarije importeren hebben minder steun aangeboden aan de sector, waarbij niet alle daarvan noodhulp vanwege de crisis hebben voorzien", legde de minister van Landbouw, Voedselvoorziening en Bosbouw Desislava Taneva uit, volgens een persbericht van het Ministerie van Landbouw. 

Onder de rechtstreekse betalingen voor 2020 ontvangen de aardappeltelers 1 856,62 BGN / ha voor de eerste 30 ha en 1252,02 BGN / ha voor de rest boven de 30 ha. Geregistreerde boeren die aardappels telen ontvingen gekoppelde steun ten waarde van 1 402,15 BGN / ha voor de eerste 30 ha en 934,77 BGN / ha voor de rest boven de 30 ha. Dit jaar bedraagt ​​de steun in het kader van de regeling inzake een enkele areaalbetaling (REAB) 194,58 BGN per hectare, voor groenbetalingen 122,67 BGN / ha en voor herverdelingsbetaling 137,22 BGN / ha voor de eerste 30 ha.

Wat betreft de maatregelen die het ministerie heeft ondernomen om het inkomen van aardappeltelers te ondersteunen, zijn er 9 soorten staatssteun van kracht, waaronder nieuwe steunregelingen.

In 2020 is tot dusver 1.519 ton Bulgaarse aardappelen meer verkocht in de winkelketens, of 18.400 ton per 31 oktober 2020. Ter vergelijking: over het hele kalenderjaar 2019 werd 16.881 ton aardappelen verkocht door de winkelketens.

De groei van de verkoop van Bulgaarse aardappelen in de ketens is ook te danken aan het aangenomen Decreet nr. 70 van de ministerraad voor toegang van lokale producenten tot de locaties van de winkelketens. Een verzoek werd gedaan aan de Landelijke Vereniging van Aardappeltelers om een overzicht van de beschikbare hoeveelheden geproduceerde aardappelen per districten en gemeenten. Tot dusver is aan het verzoek nog niet voldaan.

"Na het beschikbaar stellen van de informatie zal het ministerie van Landbouw deze naar de winkelketens sturen met als doel de hoeveelheden aardappelen op hun locaties te vergroten", aldus het lijnministerie.

Volgens de laatste operationele gegevens zijn in 2020 167.354 ton aardappelen geproduceerd, wat 17,4% meer is dan tegen dezelfde tijd in het voorgaande 2019. Er is sprake van een toename van de geoogste arealen, evenals van de gemiddelde opbrengst met 16,3%.

Als gevolg van de toegenomen productie van aardappelen in de EU, waar er in 2020 een toename met 1,7% van de ingezaaide arealen met aardappelen wordt gerapporteerd, heeft de markt daar een verstoord evenwicht, wat invloed heeft op de prijsniveaus ook in ons land.

Bron: Agri.bg/Agroberichten Buiteland


 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.