Proexport

Stakingsoproep in Murcia gaat volledig de mist in

Proexport heeft vastgesteld dat 97% van de werknemers van de 56 bij de Murciaanse telers- en exporteursvereniging aangesloten bedrijven vrijdag gewoon hun plaats hebben ingenomen op het veld of in het pakstation. Fernando P. Gómez Molina, directeur van Proexport, noemt de stakingsoproep van de vakbonden CC. OO. en UGT dan ook een mislukking zonder weerga.

Om 7.15 uur 's ochtends stonden Pilar H. en Emily R. op post als magazijnmedewerksters in een AGF-pakstation in Fuente Álamo (Murcia), net zoals elke ochtend. Ook Farid H. tekende een uur later present op een perceel in Totana waar hij die dag meehielp in de broccoli-oogst, evenals Santiago P. in een tomatenkas in Águilas, zo lieten de personeelsafdelingen van de aangesloten bedrijven weten aan Proexport.

De bij Proexport aangesloten bedrijven zijn vorige week vrijdag op volle kracht blijven werken tijdens de stakingsdag waartoe de nationale vakbonden CC. OO. en UGT hadden opgeroepen in de regio Murcia. Zo werd de aanvoer van groenten en fruit probleemloos verzekerd in de supermarkten en groentewinkels in heel Europa het voorbije weekend en het begin van deze week, wanneer het in Spanje trouwens vakantie is omwille van twee nationale feestdagen op 6 en 8 december.

Gómez wijst er verder op dat de staking niet werd gesteund door de vakbonden Redes, Iniciativas Sindicales Agrarias en USO, die ook vertegenwoordiging hebben in de bij Proexport aangesloten AGF-bedrijven.

De foto’s bij dit artikel werden vrijdagochtend genomen bij teeltbedrijven en pakstations in de regio’s Campo de Cartagena, Vega Baja, Vega Media en Valle del Guadalentín. De bedrijvigheid was zoals elke andere dag met bijna alle arbeiders op post.

"Dit is de realiteit en we nodigen elke geïnteresseerde partij uit om vandaag naar de velden en de magazijnen te komen om met het eigen ogen te zien: 97% van de werknemers* heeft ervoor gekozen om te komen werken op de door de vakbonden CC. OO. en UGT georganiseerde stakingsdag. Dit gegeven zou vakbondsleiders moeten uitnodigen om even diep na te denken over hun voortdurende aanvallen op de sector in de afgelopen maanden”.

"Het wordt tijd dat er ook gezien wordt dat heel veel bedrijven en telersverenigingen zich heel hard inzetten om dingen naar behoren te doen. Er moet een onderscheid gemaakt worden met een minderheid van bedrijven die opereert in de ondergrondse economie. Zij zijn helemaal niet representatief voor de regionale AGF-sector", zegt de directeur van Proexport. "Het is tijd voor meer respect. We hopen op een klimaat waar rust en sociale vrede heerst en waarin de dialoog een kans krijgt, zodat we allen samen kunnen strijden voor het behoud van duizenden fatsoenlijke banen."

*Gegevens verkregen na telefonische consultatie bij de HR-afdelingen van de 56 bij Proexport aangesloten bedrijven en door bezoeken ter plaatse in de teeltgebieden.

Voor meer informatie:
Proexport
www.proexport.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.