Appelen en peren zijn belangrijke fruitgewassen in Nederland, met een totale opbrengst van respectievelijk 269.000 ton en 402.000 ton in 2018. In 2018 en 2019 werd er na de oogst fruitrot geconstateerd bij de appelvariëteiten Elstar en Conference en Doyenné du Comice. De symptomen werden gevonden na opslag in gecontroleerde atmosfeer op fruit van verschillende boomgaarden in heel Nederland. De ziekte-incidentie bedroeg tot 50% van het opgeslagen fruit. De zieke vruchten vertoonden cirkelvormige bruine tot zwarte vlekken met onregelmatige en diffuse randen die zich snel vergrootten tot kenmerkende ringen, typisch voor Phytophthora-infectie.
A) Elstar; B) Conference; C) Doyenné du Comice
Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben de veroorzaker geïsoleerd door het verzamelen van kleine porties vruchtvlees uit rotte vruchten. De isolaten die op PDA (aardappel dextrose agar) werden geteeld, vormden onregelmatig vertakte hyphae, produceerden hardnekkige niet-papillaire sporangia, meestal op onvertakte sporangioforen en er werden chlamydosporen geproduceerd. De kenmerken waren vergelijkbaar met die beschreven voor Phytophthora chlamydospora.
Er werden drie representatieve isolaten van twee verschillende perencultivars en een appelcultivar geïdentificeerd. Morfologische en moleculaire analyses toonden aan dat de ziekteverwekker P. chlamydospora was, wat ook bevestigd werd door de pathogeniciteitstest. "Voor zover wij weten is dit het eerste rapport dat P. chlamydospora bevestigt als veroorzaker van fruitrot bij commercieel geteelde appel- en perencultivars in Nederland," aldus de wetenschappers.
Bron: Marcel Wenneker, Patricia Van Rijswick, Khanh Pham, Engelien Kerkhof, Renske Bos, Dalphy O.C. Harteveld, 'First report of Phytophthora chlamydospora causing postharvest fruitrot on apples and pears in the Netherlands', 2020, Plant Disease.