Hoge prijzen op gembermarkt

Braziliaanse gemberproductie verplaatst zich naar Sao Paolo

Het gemberseizoen in de Braziliaanse regio Espírito Santo zit er bijna op en dat in Sao Paolo staat op het punt te beginnen. De Braziliaanse exporteur Fresh Quality verwacht dat de eerste container uit de regio Sao Paolo de Verenigde Staten volgende week al zal bereiken en dit zal tevens de eerste zending zijn die het bedrijf op haar nieuwe Amerikaanse kantoor zal ontvangen. 


 
Nieuwe kantoren in de VS en Europa
Fresh Quality opende haar eerste Amerikaanse kantoor dit jaar in Pennsylvania. "Vanuit dit kantoor leveren we onze producten aan Canada en de VS. Gember is ons voornaamste product en de aanvoer vanuit Sao Paolo zal volgende week van start gaan. Ons bedrijfsmodel voor dit nieuwe kantoor bestaat uit het rechtstreeks leveren van kleine aantallen aan onze klanten en het vertrouwd maken van de Noord-Amerikaanse markt met 'Paulista gember', zoals wij de gember uit de regio Sao Paolo noemen. Deze gember wijkt wat af van die uit Espírito Santo en lijkt meer op Chinese gember," zegt Gabriel Bonancin, COO van Fresh Quality. 

Het bedrijfsmodel dat het bedrijf in de VS heeft gelanceerd, zal in de nabije toekomst ook in Europa worden geïntroduceerd. "We openen in januari een kantoor in Portugal. Ook hier zal gember ons voornaamste product worden en we zullen dit in kleinere aantallen direct aan onze klanten leveren in plaats van in bulk," zegt Gideao Guilherme uit, Bonancins partner in het bedrijf. Hoewel de nadruk nu met name op gember ligt, zal Fresh Quality ook andere producten via haar kantoren op de markt gaan brengen. "Braziliaanse zoete aardappelen, die in de VS yams worden genoemd, zullen ook onze aandacht krijgen in de nabije toekomst. Ook zullen we binnenkort guave aan de Europese markt gaan leveren. Dit kwam eigenlijk als een verrassing omdat we niet op zo'n sterke vraag naar guave hadden gerekend," legt Guilherme uit.   

Hoge gemberprijzen op wereldmarkt
Vanwege de pandemie is het een ongebruikelijk jaar voor de gembermarkt geweest. "Er was sprake van een gat in de aanvoer vanuit China, een land dat doorgaans geldt als de grootste gemberleverancier. Dit heeft dus mogelijkheden gecreëerd voor andere gemberproducerende landen, zoals Brazilië. Het lijkt erop dat China pas in januari zal starten met de export van gember en nu het seizoen in Espírito Santo bijna voorbij is, is de timing voor de gember uit Sao Paolo dan ook perfect," zegt Bonancin 

Naast het feit dat de aanvoer uit China lager is, zijn ook de aantallen die Brazilië tot nu toe exporteerde volgens Guilherme lager dan normaal. "Aan het begin van de pandemie werd er veel jonge gember verladen om in de vraag te kunnen voorzien en dit heeft gevolgen gehad voor de totale productie. Vanwege de hoge marktprijzen besloten veel telers om nog meer gember te planten. Zij hebben dus een groter deel van hun totale oogst gereserveerd voor nieuwe aanplant en dit houdt dus in dat er minder beschikbaar is voor de export," legt hij uit. 
 

De lagere beschikbaarheid overal ter wereld heeft de prijzen opgedreven. De hogere prijzen worden echter ook veroorzaakt door de uitdagingen waar telers en exporteurs mee te maken hebben. "Nu de prijzen zo hoog zijn, zijn ook de risico's groter. Veel kopers zijn terughoudend met kopen van gember tegen zulke hoge prijzen met name omdat nieuwe lockdowns een nadelig effect op de vraag zouden kunnen hebben," zegt Guilherme tot slot.

Voor meer informatie: 
Gideão Guilherme (CEO & sales manager)
Fresh Quality
Tel: +55 16 98850 6163
US office: +1 (267) 470-1221
Email: customer@freshquality.com.br 
www.freshquality.com.br  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven