Britse prijzen voor tomaat, sla en citroen zullen stijgen na een no-deal Brexit

In een studie die het mondiale onderzoeksprogramma Sustainable & Healthy Food Systems (SHEFS) onlangs publiceerde wordt beweerd dat door nieuwe handelstarieven die na een no-deal Brexit zullen ontstaan, de prijs van groenten en fruit in het Verenigd Koninkrijk zullen stijgen. De AGF-prijs kan met een no-deal-scenario op 1 januari met 4% toenemen en sommige artikelen kunnen zelfs nog meer stijgen. Het Verenigd Koninkrijk is sterk afhankelijk van de import van groenten, momenteel 65% van het Britse aanbod, zo blijkt uit onderzoek dat in de studie wordt aangehaald.

De EU en het Verenigd Koninkrijk zijn nog steeds verstrikt in besprekingen rond Brexit. Het pond steeg afgelopen donderdag in waarde nadat de Ierse minister van Buitenlandse Zaken verklaarde dat er een "goede kans" bestaat dat er in de komende dagen een handelsovereenkomst zou worden gesloten.

In een no-deal-scenario zou deze import automatisch vallen onder de nieuwe Britse 'meestbegunstigingstarieven'. Het Verenigd Koninkrijk profiteerde van meer dan 40 vrijhandelsovereenkomsten die bij het verlaten van de unie niet langer van toepassing zullen zijn, wat betekent dat de import uit niet-EU-landen aan nog meer tarieven onderworpen zou kunnen worden.

Alan Dangour, professor in Food and Nutrition for Global Health, LSHTM en directeur van het Centre on Climate Change and Planetary Health:  "Deze nieuwe analyses laten zien dat het onder een no-deal Brexit in het Verenigd Koninkrijk nog duurder kan worden om een gezond eetpatroon te kunnen volgen. Het Verenigd Koninkrijk is sterk afhankelijk van groenten en fruit uit de EU en het onvermogen van de regering om een post-Brexit deal te definiëren brengt de voedingskundige gezondheid van de natie in gevaar."

Bron: sports.yahoo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.