Rapport ‘Insect Atlas 2020’

Afnemend aantal insecten gevaar voor de voedselketen

Keniaanse onderzoekers en entomologen hebben aangedrongen op de invoering van strenge regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ter bescherming van insectensoorten die van cruciaal belang zijn voor de teelt van groenten en fruit.

In 'Insect Atlas 2020', een rapport van de Heinrich Böll Foundation en Friends of the Earth, wordt duidelijk gemaakt dat ongeveer 1,4 miljard insecten momenteel worden bedreigd door menselijke activiteiten, zoals het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, met als gevolg een afname van het aantal insecten.

Volgens het verslag vormen de intensieve land- en tuinbouw, de monocultuur en de te grote afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen een van de grootste uitdagingen voor insecten, met als gevolg dat zowel hun diversiteit als hun aantal afneemt, vooral in land- en tuinbouwgebieden, waardoor de voedselzekerheid in het gedrang komt.

Entomoloog en docent aan de Egerton Universiteit dr. Faith Toroitich zei dat de ecosystemen en het mensdom grotendeels afhankelijk zijn van insecten voor de kwaliteit en kwantiteit van de voedselketen: "We kunnen niet over voedselzekerheid praten zonder de nadruk te leggen op de rol die insecten spelen in de land- en tuinbouw. De rol van insecten in de kruisbestuiving, in het handhaven van de bodemvruchtbaarheid, de zaadverspreiding en het ontbinden van dood plant- en dierlijk materiaal, zijn slechts enkele van de redenen waarom we insecten nodig hebben."

Bron: standardmedia.co.ke


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven