Europese aardappelmarkt (week 49)

België: vraag industrie vrijwel afwezig op de markt voor bijzondere rassen

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA: 
Industrieaardappelen: de industriële vraag is vrijwel afwezig op de markt voor zeldzame rassen. De fabrieken werken vrijwel uitsluitend op basis van contracten. De alternatieve markten (veevoer, aardappelschijven, zetmeel) blijven actief, tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met wat de industrie of handel kan bieden voor de overtollige tonnen-contracten.

Er is een duidelijke aanvoer van kiemende partijen (en in sommige, zeldzamere gevallen die met rottingsproblemen (deze partijen zijn zeer recentelijk teruggekomen)).

De activiteit van fabrieken varieert en ligt tussen de 75 en de 85%. Het aantal te verwerken aardappelen van Inno (en dan vooral die in Nederland), een typisch ras voor fastfoodrestaurants, is vaak veel kleiner vanwege een gebrek aan vraag naar dit soort eindproducten.

Sommige verwerkers zijn daarentegen juist op zoek naar veel Inno-aardappelen, vooral de partijen zonder problemen en beschadigingen… Uiteindelijk zal een reeks Belgische fabrieken tussen 18 december 2020 en 4 januari 2021 hun deuren zelfs sluiten…Iets dat eigenlijk ongehoord is.

Fontane, Challenger, Bintje: prijzen van tussen 2,00 en 2,50 €/q, met als meest gehanteerde prijs 2,00 €/q.
Voor bepaalde rassen (Bintje, Markies etc.) en partijen van hogere kwaliteit (voor de industrie of fastfoodrestaurants) worden soms (aanzienlijk) hogere prijzen gehanteerd.

Versmarkt: de activiteit van de bereiders is over het algemeen 'normaal' (er is geen link met de grote mate van overactiviteit als gevolg van de eerste lockdownperiode) en soms 'kalm'.

Vastkokende aardappelen: door een redelijk goede vraag en een beperkt aanbod schommelen de prijzen voor de beste kwaliteit aardappelen. Ze liggen bijvoorbeeld tussen de 25 en de 35 €/q voor de vlaggenschiprassen Charlotte en Nicola. In het laatste geval zijn de partijen beperkt vanwege de grote downgradingsproblemen na besmetting door het Yntn-virus. Voor andere vastkokende rassen liggen de prijzen meestal tussen de 20 en de 25 €/q.

Kruimige aardappelen: op deze markt zijn 2 ontwikkelingen gaande. Er is een toename van het aanbod afkomstig van aanvankelijk voor de industrie bestemde partijen, soms ook gelijktijdig met probleempartijen met een te hoge PSE, beschadigingen en/of beginnende kieming... Veel aardappelen zijn van tip topkwaliteit, met steviger prijzen die de komende weken/maanden zullen stijgen. Zeer breed assortiment afhankelijk van de kwaliteit: prijzen van tussen de 10 en de15 €/q, maar met uitzonderingen naar beneden en naar boven.

Termijnmarkt:
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm

Nederland

Frankrijk
Industriemarkt: de prijzen blijven onveranderd en liggen nog steeds tussen de 2,00 en de 2,50 €/q afhankelijk van het ras en de kwaliteit, voornamelijk voor de overtollige tonnen-contracten. De prijzen voor Inno en Russet liggen rond de 3,00 €/q. Zendingen naar Spanje en Portugal.

Versmarkt: prijzen voor vastkokende rassen (geel en rood) tussen 23 en 28,00 €/q (wasbaar, 35-55 mm, in big-bag).

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Versmarkt (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen van vastkokende aardappelen blijven ongewijzigd: 10,83 €/q (10,83 €/q vorige week) en blijven ook ongewijzigd voor kruimige aardappelen: 10,17 €/q ( 10,17 €/q vorige week). De vraag is normaal. In Nedersaksen (de "Kartoffelland" van BRD), blijft de precaire opslag op de markt wegen, wat niet het geval is in Noordrijn/Westfalen.

De schillers gaan iets minder goed, terwijl de verkoop op de teeltbedrijven juist beter gaat. Rustige export, behalve naar verre bestemmingen als Afrika en Azië.

Industriemarkt (bewaarrassen): stabiele en onveranderde markt. De industrie geeft de voorkeur aan contracten. De prijzen liggen rond de 3,50 €/q voor Innovator/Agria (3,50 € / q vorige week), en zijn ook ongewijzigd voor Challenger/Fontane: 3,00 €/q (3,00 €/q vorige week). Iets stevigere prijzen voor chips/fritesrassen: tussen 5 en de 8,00 €/q
Op alle markten was sprake van kiemingsproblemen...

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Biologische aardappelen: de telersprijzen blijven ongewijzigd en liggen rond de 41,00 €/q (alle rassen en markten samen), met een onderhandelbare prijs.

Groot-Brittannië
Prijzen op de markt voor zeldzame soorten (alle rassen samen): voor de week die eindigt op 21/11:  11,85 £/q (een vermindering van 0,43 £/q), ofwel 11,85 €/q. Dalende marktprijzen na een toename van aardappelen van mindere kwaliteit in de prijskorf en na minder aankopen bij een gelijkwaardig aanbod.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.