BLE-marktrapport week 48:

Duitsland: aanbod Navelsinaasappelen uit Italië nam aanzienlijk toe

De Europese leveringen van sinaasappelen hebben zich uitgebreid. Spaanse Navelina sinaasappelen domineerden daarbij boven de Italiaanse. Het aanbod aan Navel uit Italië nam aanzienlijk toe. De eerste Navelina en Newhall sinaasappelen uit Portugal arriveerden uitsluitend in Frankfurt. Griekse en Turkse Navelina's hadden niet meer dan een aanvullend karakter. De vraag was goed te noemen, de lagere temperaturen verbeterden de afzetmogelijkheden.

Meestal waren vraag en aanbod met elkaar in evenwicht. De handelaren moesten hun prijzen daarom slechts zelden corrigeren. Sporadisch waren er echter ook nog importen uit Zuid-Afrika in een zeer ruime hoeveelheid op de markt vertegenwoordigd. Deze goedkope sinaasappelen gebruikte men voornamelijk voor de sapverwerking, ze werden in  Hamburg graag gekocht. Daarom hadden de distributeurs daar geen andere keuze dan bij de Spaanse en Italiaanse partijen hun prijzen te verlagen. Met het opduiken van de eerste Tarocco's startte het seizoen van de bloedsinaasappelen. Vanaf donderdag waren er in Hamburg ook Spaanse Cara Cara bloedsinaasappelen verkrijgbaar, die in verpakkingen van 7 en 8 kg werden aangeboden.

Appelen
Net als voorheen domineerden Duitse Elstar, Jonagold en Boskoop appelen de markt. De prijzen waren niet uniform: aantrekkende prijzen als gevolg van beperkte hoeveelheden zag men net zo goed als dalende prijzen die op een te zwakke afzet berustten.

Peren
Italiaanse peren bepaalden de handel. De verkoop verliep alles bij elkaar zonder noemenswaardige hoogtepunten. De kwaliteit overtuigde over het algemeen, wat stabiele prijzen garandeerde.

Druiven
De handel werd nog door de Turkse en Italiaanse aanvoer bepaald. Dit zal naar verwachting echter snel veranderen, aangezien de importen van overzee zich merkbaar uitbreidden.

Klein citrus
Spaanse clementines zag men het meeste in het assortiment. Het koelere weer verbeterde de afzetmogelijkheden. De kwaliteit liet op sommige plaatsen te wensen over, zodat exclusieve producten schaars en duur waren.

Citroenen
Spaanse leveringen domineerden de markt, gevolgd door Turkse. Daarnaast arriveerde er af en toe Italiaanse en Griekse aanvoer op de markt.

Bananen
Het koele weer en het streven naar gezonde voeding die het immuunsysteem versterkt, hadden de vraag iets verhoogd. De handelaren konden hierop vaker hun prijzen voor het gehele assortiment iets verhogen.

Bloemkool
De Duitse partijen hadden de voorste positie in het productpalet tamelijk snel aan de Franse partijen verloren. Ook Italië speelde inmiddels een belangrijkere rol.

Sla
Covid 19 beperkte de afzetmogelijkheden verder, want cateraars en de horeca ontbraken als afnemers. Het aanbod aan ijsbergsla uit Spanje breidde zich uit, de vraag nam daarentegen af. Er waren dus prijsverhogingen nodig wanneer men het ontstaan van voorraden wilde voorkomen.

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden de markt. Het aanbod viel te omvangrijk uit voor de bescheiden vraag, waardoor het niet altijd lukte alles kwijt te raken.

Tomaten
Er stond een ruim assortiment klaar. Aan de vraag kon dankzij een uitbreiding van het aanbod zonder problemen worden voldaan. Af en toe viel de aanvoer te groot uit.

Paprika's
Het Midden-Europese seizoen liep ten einde, want de laatste Duitse en Nederlandse partijen werden verkocht. Vaak vond men van deze herkomsten alleen nog maar producten van de tweede klasse, die men voor circa 1 euro per kg verkocht.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven